Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Elgiganten varnar för bluff

Se upp för falska erbjudanden via e-post och sms

Av / 2016-01-29 - 16:00
Elgiganten varnar för bluff

Har du fått ett mejl eller sms där det ser ut som att du kan köpa en TV för en krona eller att du kan vinna presentkort för 5000 kronor? Gå inte på det, för det är en bluff, varnar Elgiganten.

Allt man ska behöva göra är att besvara ett par frågor och ange sina personliga uppgifter. Men Elgiganten säger att man aldrig ber kunder om den typen av uppgifter via mejl. Det är första varningsflaggan.

Den andra är de konstiga webbadresserna man använder. Även om det på skärmen ser ut som Elgiganten kan man hålla muspekaren över sådant man uppmanas klicka på (utan att klicka) och då uppenbaras den riktiga adressen i statusfältet.

Rent allmänt ska man se upp med mejl där man uppmanas klicka på bilagor eller där man sägs ha vunnit något trots att man aldrig anmält sig till någon tävling. Inget seriöst företag skickar ut slumpvisa presenter till konsumenter.

Läs mer på Elgigantens sida om bluffmail.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

Ljud & Bild
Rulla till toppen