Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Branschen om HD

HDMI hit och BD dit. När intressegrupper såsom Blu-rayforum och HDTV-forum talade på mässan var budskapet att HD ska bli enklare. Eva Hamilton, verkställande direktör på SVT, tillade att både inte bara branschen utan även regeringen måste ta sitt ansvar.

Av / 2008-08-31 - 12:25
Branschen om HD


Kenneth Plummer från DR i Danmark, Miss IFA, Eva Hamilton från SVT och Hans Tore Bjerkaas från NRK i Norge.

Summan av kardemumman är det står långt fler HD-klara skärmar i de svenska hemmen än vad det finns högupplösta signalkällor. Enbart ett par procent av Sveriges befolkning äger en HD-box och kan ta del av de kanaler som finns och detsamma gäller Blu-rayspelare.
80% av alla som äger en apparat som är HD-ready saknar därför innehåll av HD-kaliber.
En anledning till det kan vara att många inte har någon koll på vad som faktiskt behövs för att få en högupplöst bild på sin högupplösta skärm. Enligt en undersökning som HDTV-forum har beställt så är det förvånansvärt många som tror att det räcker med att köpa sin TV – sedan blir bilden högupplöst automatisk. Att det krävs både en HDTV-box och HD-kanaler har många missat.
Därför jobbar både HDTV-forum och Blu-rayforum med att utbilda både personal och användare så att alla får ut lite mer av det hela – konsumenterna får bättre bild och branschen, tja, de får väl sälja lite mer.
Tunga namn inom nordisk public service talade också och intressantast här var att höra det Eva Hamilton, VD på SVT, hade att säga. Hon lovade fortsatta satsningar på HD från SVT:s håll och var tydlig med att man redan nu spelar in allt viktigt material såsom dramer och barnprogram i HD. Många av SVT:s egna produktioner kommer ju att repriseras ett otal gånger och under en mycket lång tid framöver så det gäller att framtidssäkra. Just det här med egenproduktion gör också att en HD-satsning från SVT är mycket kostsammare än för de flesta kommersiella kanalerna. SVT producerar själva 90% av sitt material och när andra kanaler enbart köper in material måste hela SVT:s produktionsprocess klara HD.
Hamilton sa också att vi har ett politiskt problem i Sverige i och med att vi valde MPEG2-standarden för komprimering av digital-TV. Det är ett åldrande format som tar upp mycket plats i marknätet och för att få ut fler HD-kanaler för TV-tittarna kan vi komma att behöva byta komprimeringsformat – och därmed alla våra digitalboxar. Eva säger att även om det är en krånglig fråga för politikerna så är det ändå en fråga man måste ta tag i och det har hittills inte skett.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Burgarkedjan sparkar kreativ AI

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Rulla till toppen