Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 07Delta

Nyhet

Avsked, massflykt av personal och arga ägare hos Open AI

På kort tid har OpenAI:s VD fått sparken, Microsoft har blivit förbannade och tar över nyckelpersonal.

Skrivet av / 2023-11-20 - 15:32
Avsked, massflykt av personal och arga ägare hos Open AI

Över helgen har det rått fullständigt kaos hos hypade OpenAI, som står bakom succén ChatGPT. Folk har sparkats, styrelsen har hemlighållit förhållanden för storägaren, rykten har gott om personalomflyttningar, personal har sagt upp sig och nyckelpersonal ska nu byta bolag.

Det började i fredags när företaget OpenAI gick ut med ett tillkännagivande om att de hade sparkat sin VD och medgrundare Sam Altman.

Mr. Altman’s departure follows a deliberative review process by the board, which concluded that he was not consistently candid in his communications with the board, hindering its ability to exercise its responsibilities. The board no longer has confidence in his ability to continue leading OpenAI.”

En uppenbar konflikt mellan styrelsen och deras VD alltså.

Altman gick ut på X och sa att han har älskat tiden på OpenAI, och att beskedet kändes som att läsa sitt eftermäle medan man fortfarande lever.

Företaget meddelande också att medgrundaren Greg Brockman skulle frånträda sin post som styrelseordförande men fortsätta på annan position. Det var tydligen inget Brockman uppskattade, så han sa raskt upp sig.

Dessa nyheter togs inte emot väl av Microsoft som är storägare i företaget, men som inte har några styrelseposter. Det sägs att de informerades bara en stund innan beskedet blev offentligt, vilket inte är god sed inom affärsvärlden.

Efter att det under helgen gått rykten om att Altman skulle återanställas visade det sig inte stämma, vilket lett till vilda protester hos personalen. Det sägs att Google har försökt rekrytera dussintals av de missnöjda. Men det verkar ha runnit ut i sanden.

Läs också ChatGPT ute på nätet Nu är Browse with Bing släppt för alla och samtidigt får vi bildgeneratorn DALL-E 3 integrerad

I morse stod det nämligen klart att Microsoft anställer både Altman och Brockman för att leda ett nytt AI-team inom företaget. Microsoft säger även att de kommer att få sällskap av ett flertal kolleger, där tre av de mer namnkunniga redan offentliggjorts.

We look forward to moving quickly to provide them with the resources needed for their success”, sa Microsofts VD Satya Nadella.

Nyss rapporterade Wired att de kan få sällskap av riktigt många kolleger, då 490 anställda hotar att säga upp sig om inte styrelsen avgår.

Vem behöver såpoperor när vi har nyckfulla techentreprenörer?

To be continued…

Jonas Ekelund
(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Threads snart i Europa

Bard AI tittar på Youtube

Black Friday är rena mörkret!

Så här illa kan det gå! De värsta skräckhistorierna från Black Friday

Kaos för ChatGPT

Black Friday/Black Week/Black Month

Sweatshop-arbetare tränar din AI

Toyota ska massproducera solid state-batterier

Musks sarkastiska chattbot

Laser-vägar på månen?

ChatGPT ute på nätet

ChatGPT breder ut sina vingar

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen