Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Avsked, massflykt av personal och arga ägare hos Open AI

På kort tid har OpenAI:s VD fått sparken, Microsoft har blivit förbannade och tar över nyckelpersonal.

Av / 2023-11-20 - 15:32
Avsked, massflykt av personal och arga ägare hos Open AI

Över helgen har det rått fullständigt kaos hos hypade OpenAI, som står bakom succén ChatGPT. Folk har sparkats, styrelsen har hemlighållit förhållanden för storägaren, rykten har gott om personalomflyttningar, personal har sagt upp sig och nyckelpersonal ska nu byta bolag.

Det började i fredags när företaget OpenAI gick ut med ett tillkännagivande om att de hade sparkat sin VD och medgrundare Sam Altman.

Mr. Altman’s departure follows a deliberative review process by the board, which concluded that he was not consistently candid in his communications with the board, hindering its ability to exercise its responsibilities. The board no longer has confidence in his ability to continue leading OpenAI.”

En uppenbar konflikt mellan styrelsen och deras VD alltså.

Altman gick ut på X och sa att han har älskat tiden på OpenAI, och att beskedet kändes som att läsa sitt eftermäle medan man fortfarande lever.

Företaget meddelande också att medgrundaren Greg Brockman skulle frånträda sin post som styrelseordförande men fortsätta på annan position. Det var tydligen inget Brockman uppskattade, så han sa raskt upp sig.

Dessa nyheter togs inte emot väl av Microsoft som är storägare i företaget, men som inte har några styrelseposter. Det sägs att de informerades bara en stund innan beskedet blev offentligt, vilket inte är god sed inom affärsvärlden.

Efter att det under helgen gått rykten om att Altman skulle återanställas visade det sig inte stämma, vilket lett till vilda protester hos personalen. Det sägs att Google har försökt rekrytera dussintals av de missnöjda. Men det verkar ha runnit ut i sanden.

Läs också ChatGPT ute på nätet Nu är Browse with Bing släppt för alla och samtidigt får vi bildgeneratorn DALL-E 3 integrerad

I morse stod det nämligen klart att Microsoft anställer både Altman och Brockman för att leda ett nytt AI-team inom företaget. Microsoft säger även att de kommer att få sällskap av ett flertal kolleger, där tre av de mer namnkunniga redan offentliggjorts.

We look forward to moving quickly to provide them with the resources needed for their success”, sa Microsofts VD Satya Nadella.

Nyss rapporterade Wired att de kan få sällskap av riktigt många kolleger, då 490 anställda hotar att säga upp sig om inte styrelsen avgår.

Vem behöver såpoperor när vi har nyckfulla techentreprenörer?

To be continued…

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Burgarkedjan sparkar kreativ AI

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Rulla till toppen