TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Syriana

2005 var ett stort år för George Clooney. Då debuterade han som regissör med en svartvit film om en legendarisk TV-personlighet under senator McCarthys värsta angrepp på oliktänkande ” Good night, and good luck”, och han vann också en Oscar för bästa biroll i ”Syriana”, som han dessutom var med och producerade.

forfatter
Publicerad 2006-10-04 - 09:42

2005 blev ett rikt amerikanskt filmår, inte minst tack vare Clooneys insatser med att blåsa liv i den seriösa och meningsfulla politiska filmen. ”Syriana” är en politisk thriller, späckad med action, om en värld som styrs av kampen om och rättigheterna till oljan. ”Syriana” innehåller – inte helt olikt ”Traffic” – en rad små berättelser som vävs samman och skapar en helhetlig syn på USA:s beroende av utländsk olja. Filmen börjar i USA och fortsätter i Beirut, som på den tiden var en betydligt fredligare och lugnare plats, och breder sedan ut sig till flera städer i Mellanöstern. George Clooney är en slags ensamspelare mitt i alltihop, tills amerikanska myndigheter förnekar all kännedom om hans verksamhet. Mot slutet handlar filmen mer och mer om de amerikanska kapitalisternas kamp mot en framåtsträvande oljeshejk. Hans förhoppning om att kunna bygga en fredlig och demokratisk stat måste stoppas. Men innan vi kommer så långt är filmen ett ohyggligt porträtt av kampen om Mellanösterns oljefyndigheter, som rullas upp i korta sekvenser där vi formligen hoppar mellan världsdelarna. Det är en mycket spännande resa, men kampen om oljan är inte helt okomplicerad. Då är det bra att filmen är på DVD, så att vi kan spola tillbaka och se det vi inte begriper en gång till. ”Syriana” är en av förra årets bästa filmer. Den är snabb, välspelad och mycket hemsk, men också ganska så oumbärlig om man vill förstå mer om vad oljekriget innebär. Amerikansk film när den är som bäst!Extramaterialet innehåller långa intervjuer som dessvärre inte är textade. Särskilt intressant är George Clooney, som bland annat berättar att CIA-agenten han spelar har en levande förebild. Intervjuerna är sällsynt intelligenta och helt klart värda att titta på. ”Syriana” är en film med en lång rad av Hollywoods bästa skådespelare i små roller som de uppenbart tycker om att spela. För, som Clooney säger, den här filmen ville alla vara med i eftersom manuset har den avgjort största huvudrollen. Bildkvaliteten tillhör den bästa vi sett, och det går inte heller att klaga på ljudspåret. Sammantaget en mycket tillfredsställande film som är mer än tanklös underhållning – även om du fortfarande blir underhållen! PBHRegi: Stephen GaganMed: George Clooney, Christopher Plummer, Jeffrey Wright, Chris Cooper, Matt DamonLand: USA    År: 2005    Längd: 2:06 t.FILM:Ljud:Extra:Bild:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend