TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Streaming

Vad är egentligen en tillställning utan bra musik? Vad som klassas som bra musik råder det delade meningar om men tack vare olika musiktjänster som erbjuder streaming, eller strömning, av musik är detta tjafs ett minne blott.

Av / 2012-09-05 - 00:00
Streaming

Tidigare var det nästan att man kunde tacka nej till en fest för att man visste att värden, eller värdinnan för den delen, hade så grymt dålig musiksmak och hur länge man än bläddrade bland cd-skivorna var det fullständigt omöjligt att hitta något som fick igång party-humöret. Idag är det inte så många som har sina cd-samlingar framme, men finns det bara tillgång till en dator, en mobil eller resehögtalare är saken biff. Aldrig förr har det varit så enkelt att snabbt och lätt tillgodose de flesta musiksmaker.

Strömning
Streaming, eller strömning, är digital överföring av ljud eller bild från en källa till en mottagare. Ofta talar man om ”On-demand streaming”, vilket är samlingsordet för onlinetjänster där man strömmar media (ljud och/eller bild) i olika typer och format på begäran, där mottagaren själv bestämmer innehållet och tidpunkt. Signalen ligger lagrad på källan som en datafil som sedan omvandlas till ljud eller bild hos mottagaren. Principen är densamma oavsett om platsen filen lagras på är en lokal dator, hårddisk i ett hemnätverk eller en avlägsen server som nås via tjänster som till exempel Spotify eller YouTube. Fortsättningsvis kommer vi enbart att fokusera på tjänster rörande ljud i denna artikel.

Internetbaserade streaming-tjänster bygger på komprimerade ljudformat. Musik kan ha allt från dålig mp3-upplösning (lägre än 160 kbit/s) till bra upplösning på 320 kbit/s. Störst på strömmad musik i Sverige är utan tvekan svenska Spotify och även om norska Wimp har gjort sitt bästa för att ta mark känns det inte riktigt som om de nått ända fram, inte ännu i alla fall.

Spotify
Svenska Spotify såg sitt ljus april 2006 och är en online-musiktjänst för att lyssna på strömmad musik över internet. Spotify använder det fria formatet Ogg Vorbis i stället för mp3 och finns tillgängligt för de allra flesta operativsystem.

Spotify finns i tre olika versioner, Premium, Unlimited och Free. För 99 kronor i månaden får du Premium-versionen där du kan lyssna obegränsat på musik med en ljudkvalitet på upp till 320 kbit/s, beroende på kvaliteten som filen finns tillgänglig i, utan att bli störd av reklamavbrott. Du kan även plocka med Premium-versionen till både mobil och iPad med bibehållen ljudkvalitet. Känner du att det räcker med att kunna spela från datorn väljer du mellan Unlimited för 49 kronor i månaden, där du undviker reklamavbrott, eller Free som är, precis som det låter, helt gratis men med avbrott för diverse reklam. Här får du dock nöja dig med 160 kbit/s. I september förra året infördes att alla nya Spotify-användare behöver ha ett facebook-konto för att kunna skapa en användarprofil. Enligt Spotify är ett av skälen att det är enklare för användaren att bara ha ett användarnamn/lösenord att hålla reda på. Lite väl låga tankar om sina användare … Du behöver dock inte koppla ditt Spotify-konto mot Facebook om du inte vill.

Spotify är användarvänligt och enkelt att förstå sig på, skulle du ändå behöva support och inte hittar det du söker är det bara att sända ett mejl, jag fick svar på mindre än 15 minuter! Söka, markera, skapa spellistor, dela med dig till dina vänner och så vidare är en enkel match … Om du väljer Premium-versionen och föredrar att spela från mobil eller iPad är det precis lika enkelt, det ser lite olika ut men det är inget du behöver lägga energi på. Appen för detta är dessutom gratis.

+

Hög ljudkvalitet i Premium-versionen
Bra support

Mörkt gränssnitt
Nya användare måste ha facebook-konto

Wimp
WiMP (Wireless Music Player) som startade 2011 är, precis som Spotify, en onlinetjänst för att lyssna på musik genom internet. Tjänsten ägs och drivs av det norska företaget Aspiro och liknar Spotify genom att man erbjuder ett stort utbud av artister, skivor och låtar. Med Wimp får du dock ingen reklamfinansierad lyssning utan erbjuds endast månadsprenumeration för 99 kronor, med de första 30 dagarna kostnadsfritt. Du som är kund hos Telenor kan lägga till tjänsten till ditt telefonabonnemang och betala via mobilräkningen. WiMP kör med ljudformatet AAC (Advanced Audio Codec) i 256 kbit/s och är tillgängligt för både bland annat Windows-, Mac-, Linux-, iPhone– och Android-format. Wimp installeras via Adobe Air, vilket är lite olyckligt eftersom det tar upp betydligt mer arbetsminne i datorn än Spotify. Wimp kan upplevas som något segare än Spotify.

Användargränssnittet känns ljust, nytt och fräscht då programmet använder svart text på ljus bakgrund, till skillnad från Spotify som gör tvärtom. Inte nog med att det ser snyggare ut – det är faktiskt enklare att läsa också … Att komma igång med programmet är absolut inga problem, det är bara att följa instruktionerna, sedan har du tillgång till Wimp på både dator, mobil och iPad. Även här finns det en specialanpassad app för iPaden och den är naturligtvis gratis. Wimp anpassar sin musikkatalog efter landet, så här i Sverige lyfter de fram svensk musik lite extra, medan de hemma i Norge väljer att lyfta fram den norska musiken. En kul detalj med Wimp är att det finns mer information om artisterna, länkar till deras officiella hemsidor och länkar till recensioner. Mindre kul är att de inte går att kontakta företaget om man av någon anledning skulle behöva support. Trots att jag registrerat mitt mobilnummer kunde inte systemet ”hitta” mig som användare! Detta skulle kunna bero på att jag bara har en 30-dagars provversion men det känns ändå inte okej. Om du är Twitter-användare kan du däremot kontakta Wimp på @WiMP_SE för att förhoppningsvis få svar, med detta är inget som framgår på hemsidan.

+

Ljust gränssnitt
Mer information om artister

Ingen gratisversion
Oanträffbar support

Allt är dock inte guld som glimmar och alla artister går faktiskt inte att hitta via dessa strömningstjänster, Metallica finns till exempel inte. En del artister finns på Spotify men inte på Wimp och tvärtom, i vissa fall finns de i biblioteken men är enbart tillgängliga för köp. Begränsningen beror antingen på att artisten själv eller skivbolaget vill spärra för strömning av den aktuella utgivningen.

iTunes
Är du I-pryl-ägare och anser att din egen musiksamling är fullt tillräcklig, men känner att du vill ha den inom räckhåll oavsett var du befinner dig finns naturligtvis iTunes, som är en gratis mediespelare utvecklad av Apple. För att programmet ska fungera behöver du Quicktime (också från Apple) som är ett programpaket för multimedia som finns till Mac OS, Mac OS X och Windows. Quicktime är ett ramverk för olika tekniker inom audio, video, och interaktiv media med stöd för ett hundratal olika omkodare av olika format, vilket gör att iTunes kan hantera och koda om väldigt många format. När du importerar spår från en cd till iTunes kan du välja om du vill att musiken ska importeras i formatet AAC, AIFF, Apple Lossless, MP3 eller WAV. Importinställningarna finns under Allmänt i iTunes-inställningarna, där du kan välja ljudformat samt bitfrekvenser på upp till 320 kbit/s.

Förutom att kunna spela upp din musik är iTunes huvudfunktioner att ge dig som användare en överblick över dina musikfiler, efter till exempel artister eller album. iTunes är ljust och användarvänligt och hjälper dig även att administrera allt innehåll i dina i-prylar. Behöver du av någon anledning support är det bara att ringa, trevligt bemötande är ett plus!

+

Ljust

Begränsat till i-pryl-användare

Sammanfattning
Spotify har, inte helt oväntat, flest användare då de var först ut, Wimp behövde å andra sidan inte göra de nybörjarmisstag som Spotify gjort. Vilket av programmen man väljer får nog vara en smaksak då de egentligen inte skiljer sig så mycket åt. Är du redan Spotify-användare finns det ingen direkt anledning att byta, mer än om du är nyfiken. Är du däremot ny användare och är beredd att betala 99 kronor i månaden tycker jag absolut du bör ta en titt på Wimp – speciellt om du inte har Facebook. iTunes vänder sig enbart till i-prylanvändare och fungerar mer som en cd-samling med din egen musik medan Spotify och Wimp kan ses som ett stort musikbibliotek där du kan utforska olika musik- stilar och artister utan att behöva äga låtarna själv. iTunes är därmed mer begränsat.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen