TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Stort kommersiellt intresse för digitala radiosändningar i Sverige

I måndags var sista dagen för de kommersiella bolagen att ansöka om sändningstillstånd i ett framtida digitalt radionät i Sverige.

forfatter
Publicerad 2012-10-03 - 09:18

Så många som 26 kanaler via sju programbolag ansökte, däribland MTG Radio, SBS Radio och NRJ som tillsammans står för 91 procent av radiolyssnandet av kommersiell- och föreningsradio i Sverige.

I det testnät för digitalradio som finns i dagsläget sänder Teracom ett tjugotal kanaler från kommersiell radio och Sveriges Radio som når lyssnare i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Gävle och Älvsbyn. Sammanlagt når dessa sändningar 35 procent av befolkningen.

Fördelarna med digitalradio är bland annat en ökad valfrihet för lyssnarna tack vare att fler kanaler kan sändas i hela landet och inte bara i storstadsregionerna, såsom det är idag. Det kommersiella tillstånd som nu utlyses ger plats för ett betydligt ökat utbud av både nationella och regionala kanaler, som kan tas emot på alla de ställen där radion fungerar, inklusive bilen och sommarstugan.

Tillstånden för kommersiell digitalradio kan träda i kraft från 1 januari 2013 och ska i så fall gälla till och med 2020.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend