Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Stort kommersiellt intresse för digitala radiosändningar i Sverige

I måndags var sista dagen för de kommersiella bolagen att ansöka om sändningstillstånd i ett framtida digitalt radionät i Sverige.

Av / 2012-10-03 - 09:18
Stort kommersiellt intresse för digitala radiosändningar i Sverige

Så många som 26 kanaler via sju programbolag ansökte, däribland MTG Radio, SBS Radio och NRJ som tillsammans står för 91 procent av radiolyssnandet av kommersiell- och föreningsradio i Sverige.

I det testnät för digitalradio som finns i dagsläget sänder Teracom ett tjugotal kanaler från kommersiell radio och Sveriges Radio som når lyssnare i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Gävle och Älvsbyn. Sammanlagt når dessa sändningar 35 procent av befolkningen.

Fördelarna med digitalradio är bland annat en ökad valfrihet för lyssnarna tack vare att fler kanaler kan sändas i hela landet och inte bara i storstadsregionerna, såsom det är idag. Det kommersiella tillstånd som nu utlyses ger plats för ett betydligt ökat utbud av både nationella och regionala kanaler, som kan tas emot på alla de ställen där radion fungerar, inklusive bilen och sommarstugan.

Tillstånden för kommersiell digitalradio kan träda i kraft från 1 januari 2013 och ska i så fall gälla till och med 2020.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Rulla till toppen