TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Större skärmar som tar mindre plats

På IFA-mässan handlar inte allt om att ha den största skärmen. En annan tydlig trend är att skärmarna blir allt smalare och lättare att få plats med.

forfatter
Publicerad 2007-09-04 - 22:29

Även om skärmarna är tillräckligt tunna för att hängas på väggen har vi fått leva med tjocka ramar runtom. Dessa har ju egentligen ingenting med bilden att göra, men gör däremot att TV:n känns större och mer dominerande. Vilket är ett av skälen till att många fortfarande vägrar att köpa en stor flatskärms-TV. TunnareEn av förra årets trender var därför att flytta ned högtalarna på sidorna under skärmen – något som omedelbart gjorde att TV-apparaterna såg mindre ut. Men i år går man ett steg längre. Toshiba är en av tillverkarna som har tröttnat på de tjocka ramarna. Den japanska tillverkaren visade två nya modeller i sin XF-serie, på 40 respektive 46 tum. Med bara några centimeters ram runt skärmen är detta bland det mest kompakta vi har skådat. Båda modellerna har full-HD-upplösning (1080p/24), tre HDMI 1.3-ingångar och inbyggda högtalare från Onkyo. Sharp ligger inte heller på latsidan och visade upp en hel serie med tunna skärmar, hela vägen från 32 till 52 tum, och samtliga med full-HD-upplösning. Att utvecklingen går mot full-HD är det inte heller någon tvekan om. Nu får till och med sovrumsapparaterna 1920 x 1080 bildpunkter. Sharp visade två full-HD-skärmar från beskedliga 22 tum till kolossala 108 tum! Utseendet räknas En annan observation från IFA-mässan är att design betyder mer än någonsin. Hög bildkvalitet allena räcker inte för att övertyga kunderna, det måste finnas en tanke bakom formgivningen. De som kanske hade de mest uppseendeväckande TV-apparaterna var Loewe, som traditionsenligt visade en rad designstudier. Den här stiliga, röda TV:n med trådlösa högtalare lär inte dyka upp på marknaden i första taget, däremot finns Loewes nya Connect-serie snart i butikerna. Förutom läcker design har Connect-skärmarna inbyggd mediespelare som ger tillgång till bilder, film och musik via USB och trådlöst nätverk. MiljövänligtAllt fler tillverkare tar miljön på allvar och sänker strömförsörjningen på sina apparater. Finlux är en av de som valt en grön profil, och visade bland annat den här designserien med en standby-energiförbrukning på ynka 1 watt. Ett märke med finska anor måste naturligtvis ha apparater som tål tuffa miljöer. Eller vad sägs om den här Sauna-TV:n som sägs tåla temperaturer från under fryspunkten till lagom bastunivå? Vad får vi se härnäst, kan man ju alltid undra…

Lämna en kommentar

Senaste artiklar:

MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Följ Ljud & Bild