Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Standardladdare för mobiler

Ny EU-lag om gemensam laddarstandard minskar avfallet

Av / 2014-03-15 - 17:37
Standardladdare för mobiler

Det var inte många år sedan det var en mardröm att ladda sin mobil. Om batteriet började sina så var det minimal chans att hitta rätt laddare. Nokia hade två storlekar på runda kontakter, Ericsson hade sin breda kontakt med två piggar, Motorola och Samsung hade också egna anslutningar. Inte ens när man började standardisera på USB så var det självklart vilken kontakt som skulle användas.

charger connectors

Men nu har alltså EU tröttnat på allt elektronikskrot som uppstår när man inte kan återanvända sin gamla laddare. Hela 51 000 ton elektronikskrot måste tas om hand varje år.

Enligt det nya lagförslaget ska en standardladdare tas fram som ska fungera med mobiltelefoner och annan utrustning som specificeras senare.

I praktiken är det idag bara Apple som inte använder micro-USB anslutning .

Läs mer hos EU-parlamentet

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen