Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Standardladdare för mobiler

Ny EU-lag om gemensam laddarstandard minskar avfallet

Det var inte många år sedan det var en mardröm att ladda sin mobil. Om batteriet började sina så var det minimal chans att hitta rätt laddare. Nokia hade två storlekar på runda kontakter, Ericsson hade sin breda kontakt med två piggar, Motorola och Samsung hade också egna anslutningar. Inte ens när man började standardisera på USB så var det självklart vilken kontakt som skulle användas.

charger connectors

Men nu har alltså EU tröttnat på allt elektronikskrot som uppstår när man inte kan återanvända sin gamla laddare. Hela 51 000 ton elektronikskrot måste tas om hand varje år.

Enligt det nya lagförslaget ska en standardladdare tas fram som ska fungera med mobiltelefoner och annan utrustning som specificeras senare.

I praktiken är det idag bara Apple som inte använder micro-USB anslutning .

Annons

Läs mer hos EU-parlamentet

forfatter

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.