TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Spotify är här

Det nya svenska musikundret är varken en låtskrivare eller en popartist – det är en musiktjänst. Spotify, den otroligt hajpade tjänsten för gratis musiklyssnande, lanserades idag efter mer än ett år i betastadiet.

forfatter
Publicerad 2008-10-07 - 10:14


Tanken är att ett enda litet program på under 2 MB och en internetuppkoppling ska räcka för att täcka alla ens musikbehov i vardagen. Istället för att söka på, välja bland och lyssna på musik som ligger på ens egen hårddisk har man tillgång till ett enormt musikbibliotek via Internet. Som det är idag fungerar det hemskt bra. Det är ingen som helst fördröjning på sökningar eller buffer-tid för att få igång musiken.
Starta programmet och en gränssnitt förvirrande likt iTunes visar sig. Enkelt och avskalat. Direkt inifrån programmet hittar man även album- och artistinformation.
Vad gäller rent musikinnehåll så blev det idag, lagom till lanseringen, officiellt att Spotify har skrivit kontrakt med jättarna Universal Music Group, Sony BMG, EMI Music, Warner Music Group, Merlin, The Orchard och Bonnier Amigo – därför bör det absolut mesta finnas inom kort. Spotify, som har positionerat sig som ett musikälskande indie-bolag, kommer säkerligen även säkra kontrakt med mindre bolag så att även mindre kände artister kommer finnas representerade.
Exakt i vilken kvalitet musiken strömmas är oklart men för våra öron låter det alldeles utmärkt så länge man inte har riktigt högt ställda hifi-krav.
Spotify har hittills bara varit tillgängligt för de som har fått en inbjudan. För gratistjänsten som ska finansieras med reklam gäller det tyvärr fortfarande. Först om ett tag kommer gratislyssnandet öppnas upp för allmänheten. Vill man inte vänta går det i alla fall att skaffa premium-tjänsten som kostar 99 kronor i månaden och då blir Spotify helt reklamfritt. Man får även med två gratiskonton med tillhörande reklam att dela ut till vänner och familj.
Spotify fungerar både med PC och Mac och det ryktas om att en iPhone-applikation är under utveckling.
www.spotify.com
 

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend