Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Spana in den här omvandlaren

Audioquest DragonFly är en USB-DAC som är lika liten som ett USB-minne. Och har inbyggd hörlursförstärkare.

Av / 2012-05-04 - 13:15
Spana in den här omvandlaren

Dragonfly är München-mässans största och minsta nyhet på samma gång. Den lilla USB-stickan har allt inbyggt på ett litet kretskort. Där sitter en 24 bit/96 kHz-omvandlare (asynkron, om någon undrar) som själv listar ut om du har kopplat in ett par hörlurar eller en vanlig minijack-ljudkabel.

Dragonfly kan med andra ord användas som DAC till ett par aktiva högtalare, leverera ljud till förstärkaren via linjeingång, eller driva de flesta hörlurar med lätthet

En lysdiod talar om vilken samplingsfrekvens som används genom att ändra färg. Vitt ljus betyder till exempel 96 kHz och blått vanlig 44,1 kHz.

En kort demo med en MacBook och ett par AKG K272HD-hörlurar var imponerande. Helt vanliga iTunes-filer från datorns hörlursuttag lät tunna, tama och livlösa. Genom Dragonfly kom basen fram bättre, klangen blev fylligare och dynamiken fick mer liv.

Det verkar alltså lovande för den lilla miniomvandlaren, som ska finnas i butikerna i sommar och då kostar gissningsvis 2 500 kronor.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen