Spana in den här coola Leica-kameran

Här är den perfekta Leican till resor och semesterbilder – och det mesta annat också.
Annons
Annons
forfatter

Den här gången handlar det inte om ännu en specialversion utan en helt ny systemkamera: Leica CL. Den första riktigt kompakta systemkameran från Leica sedan Leica T – som nu finns i en uppdaterad version som heter Leica TL2.

Nya Leica CL är mer i Oscar Barnacks anda. Skaparen av småbilsformatet och mannen bakom Leitz Cameras första systemkamera.

Den nya och relativt kompakta systemkamera påminner en smula om analoga Leica CL från 70-talet och har designelement från både Leica M, Olympus PEN-F (titta bara på sökaren) och fullformatkameran Leica SL.

Foto: Leica
Foto: Leica

Designen är omisskännligt modern Leica, med de två inställningsrattarna på ovansidan. Här har de ett litet statusfönster i mitten.

Kamerahusets formen påminner om Leica M, Leica Q och Leica X, med rundade sidor och minimalism med så få knappar som möjligt.

Annons

På baksidan finns inte fler knappar än det måste, tre till vänster om pekskärmen och en fyrvägskopplare till höger.

Foto: Leica
Foto: Leica

24 Mp APS-C-sensor
Den elektroniska sökaren med en upplösning på 2,36-megapixlars upplösning är både förhöjd och förlängd för ergonomins skull. Det finns inget grepp på själva kamerahuset, men bland alla tillbehör – väskor, remmar och annat – finns ett separat handgrepp.

Bildhastigheten specas till 10 bilder/s med fokus i den första bilden. Batteritiden uppseendeväckande dålig med bara 220 (!) bilder per laddning. Det går dock att filma 4K-video med 2160/30p-upplösnning.

Kameran har samma 24 Mp-bildsensor i APS-C-format som finns i TL-systemet och kan använda i stort sett alla Leica-objektiv. En del av dem med adapter. Till exempel M-objektiven.

Det är mycket som verkar mycket lovande med Leica CL, hur väl det stämmer ska vi ta reda på i ett kommande test.

Annons
Foto: Leica
Foto: Leica

Ny 18 mm vidvinkel
Nuvarande TL-objektiv har brännvidder från 17 till 200 mm och får nu sällskap av ett nytt, kompakt vidvinkelobjektiv (bara 20,5 mm tjockt och 80 gram lätt): Elmarit-TL 18mm f2.8 ASPH. Med en bildvinkel som motsvarar 27 mm.
Elmarit-objektivet kostar 13 000 kronor

Pris och tillgänglighet
Leica CL släpps i slutet av november. Kamerahuset kostar 25 500 kronor och ett kit med hus och Elmarit-TL 18mm f2.8. kostar 36 000 kronor. Det finns också ett kit med en 18–56 mm zoom för 38 500 kr.

Foto: Leica
Foto: Leica

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Nokias nya X-serie är skapad för att uppmuntra användare att behålla sina mobiltelefoner längre. Tre års garanti, säkerhetsuppdateringar och Android-uppdateringar ingår.
I dag presenterade Lenovo den nya versionen av gaming-mobilen Legion Phone Duel, som bland annat är utrustad med en Snapdragon 888-processor, 5G och åtta virtuella knappar.
Senaste läckan avslöjar nästan allt.
Finns i sex olika färger.
I dag presenterade Lenovo den nya versionen av gaming-mobilen Legion Phone Duel, som bland annat är utrustad med en Snapdragon 888-processor, 5G och åtta virtuella knappar.
Fujifilm lanserar instant-kamera och ny Contact Sheet- film.
De kostar nästan lika mycket, men Cambridge Evo 150 är dubbelt så stark som Evo 75. Här går retro-utseende hand i hand med modern teknik.
Rings nya kamera Floodlight Cam Wired Pro är utrustad med 3D-rörelsesensor och fågelperspektiv för att ge bättre överblick.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu går det att spela upp ljud från LG:s TV-apparater och soundbar-högtalare samtidigt.
Helt elektrisk SUV med 1000 hk och 14 Bose-högtalare.
För första gången kan du strömma video i nästan förlustfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men långt ifrån alla får tillgång till tjänsten.
Snyggare ljud hittar du ingen annanstans.
Ny actionfylld Marveltrailer är släppt
Marvel/Disney har släppt ännu en trailer till Black Widow.
Senaste läckan avslöjar nästan allt.