Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Spana in den här coola Leica-kameran

Här är den perfekta Leican till resor och semesterbilder – och det mesta annat också.

Av / 2017-11-23 - 13:50
Spana in den här coola Leica-kameran

Den här gången handlar det inte om ännu en specialversion utan en helt ny systemkamera: Leica CL. Den första riktigt kompakta systemkameran från Leica sedan Leica T – som nu finns i en uppdaterad version som heter Leica TL2.

Nya Leica CL är mer i Oscar Barnacks anda. Skaparen av småbilsformatet och mannen bakom Leitz Cameras första systemkamera.

Den nya och relativt kompakta systemkamera påminner en smula om analoga Leica CL från 70-talet och har designelement från både Leica M, Olympus PEN-F (titta bara på sökaren) och fullformatkameran Leica SL.

Foto: Leica
Foto: Leica

Designen är omisskännligt modern Leica, med de två inställningsrattarna på ovansidan. Här har de ett litet statusfönster i mitten.

Kamerahusets formen påminner om Leica M, Leica Q och Leica X, med rundade sidor och minimalism med så få knappar som möjligt.

På baksidan finns inte fler knappar än det måste, tre till vänster om pekskärmen och en fyrvägskopplare till höger.

Foto: Leica
Foto: Leica

24 Mp APS-C-sensor
Den elektroniska sökaren med en upplösning på 2,36-megapixlars upplösning är både förhöjd och förlängd för ergonomins skull. Det finns inget grepp på själva kamerahuset, men bland alla tillbehör – väskor, remmar och annat – finns ett separat handgrepp.

Bildhastigheten specas till 10 bilder/s med fokus i den första bilden. Batteritiden uppseendeväckande dålig med bara 220 (!) bilder per laddning. Det går dock att filma 4K-video med 2160/30p-upplösnning.

Kameran har samma 24 Mp-bildsensor i APS-C-format som finns i TL-systemet och kan använda i stort sett alla Leica-objektiv. En del av dem med adapter. Till exempel M-objektiven.

Det är mycket som verkar mycket lovande med Leica CL, hur väl det stämmer ska vi ta reda på i ett kommande test.

Foto: Leica
Foto: Leica

Ny 18 mm vidvinkel
Nuvarande TL-objektiv har brännvidder från 17 till 200 mm och får nu sällskap av ett nytt, kompakt vidvinkelobjektiv (bara 20,5 mm tjockt och 80 gram lätt): Elmarit-TL 18mm f2.8 ASPH. Med en bildvinkel som motsvarar 27 mm.
Elmarit-objektivet kostar 13 000 kronor

Pris och tillgänglighet
Leica CL släpps i slutet av november. Kamerahuset kostar 25 500 kronor och ett kit med hus och Elmarit-TL 18mm f2.8. kostar 36 000 kronor. Det finns också ett kit med en 18–56 mm zoom för 38 500 kr.

Foto: Leica
Foto: Leica
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen