Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Sony satsar på High End

De har försökt förut, men den här gången säger den japanska jätten att de menar allvar. Högtalaren SS-AR1 är bara en försmak av vad som komma skall.

Av / 2012-05-07 - 10:42
Sony satsar på High End

Om Sonys duktiga ingenjörer får hållas kan det mycket väl gå vägen. Tidigare försök att få fotfäste i High End-klassen har ibland slutat i tårar. Kortsiktiga mål är ingen smart idé om man vill etablera sig bland de bästa.

Den här gången hävdar Sony dock att de satsar långsiktigt. Och de börjar med en högtalare som kostar 28 000 euro vilket gör att hamnar i ett riktigt getingbo med rivaler från bland annat B&W, KEF, Sonus faber, Magico, Burmester, Wilson Audio och Marten, som alla slåss om samma kunder.

SS-AA1, som står bredvid Sonys Eric Kingdon på bilden, är byggd av långsamt växande bok och lönn från kalla klimat. Träet lagras och formas efter en lång process till kabinett. Det mesta av arbetet görs för hand men utfräsningar till element, stagningar och baffel görs maskinellt.

Högtalarna, som inom ett år ska få sällskap av elektronik av samma kaliber, har välkända element från skandinaviska tillverkare som ScanSpeak: två 8-tums basar, ett 5-tums, mellanregister och en 1-tums diskant. De sträcker sig från 28 till 60 000 Hz och väger 57 kilo styck.

Vi har nämnt SS-AR1 förut, men München-mässan var första tillfället vi hade att lyssna på dem. Och det lät verkligen inte dåligt. Tillsammans med elektronik från Accuphase var ljudet otroligt välbalanserat, öppet och dynamiskt. Ljudbilden var utpräglat fyllig, med potent bas, och gott om transparens.

 

Det är ingen tvekan om att Sonys nya högtalare ställer upp i High End-klassen. Hur bra de står sig i förhållande till sina konkurrenter tänker vi ta reda på i ett test så småningom.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen