TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Smarta rekommendationer i Spotify

Och får Metallicas låtar i katalogen efter vapenvila

forfatter
Publicerad 2012-12-07 - 17:54

Vid en presskonferens i New York berättade Daniel Ek om vad som kommer härnäst från Spotify. Användarna har sagt att Spotify är bra när man vet vad man vill lyssna på men inte så bra när man vill upptäcka ny musik.

Därför inför man nu rekommendationer. Det kommer inte fungera som i många andra tjänster där man bara får upp listor på artister och låtar, baserat på vad andra lyssnat på eller statistik. Man kommer att få färre rekommendationer men med motiveringar varför tjänsten tror att man skulle uppskatta en annan artist. Under ”spelas nu” visas också rekommendationer.

Man gör det också lättare att bläddra runt bland nya låtar och album och bilda sig en uppfattning om dem. Man kan exempelvis lägga till musik i sin ”kollektion” istället för att tvingas göra spellistor. Ny ospelad musik markeras så att man kommer ihåg att kolla in den senare. Men fiffigast av allt är ”förhandslyssning” där man kan lyssna på en snutt av föreslagen musik och så snart man avbryter så fortsätter Spotify att spela den musik man lyssnade på innan.

Att se vad ens Facebook-kompisar lyssnar på finns sedan tidigare. Men det är nog inte många som är intresserade av en så stor grupps varierade musiksmak. Därför kommer man nu att kunna följa enstaka kompisar vars musiksmak man delar. Man kan även följa kändisar och höra vad de tycker är intressant musik just nu. Följer man en kändis får man dessutom meddelanden när de släpper nya album.

Man tog också upp anklagelserna om att artisterna inte får tillräckligt betalt. Enligt Spotify går 70% av vinsten tillbaks till rättighetsinnehavarna och 500 miljoner dollar har betalats ut.

Den nya webbaserade klienten som det ryktats om kommer att släppas efter årsskiftet.

Läs mer om de nya funktionerna här.

Metallica på Spotify
Presskonferensen slutade på ett intressant sätt då Sean Parker, styrelseledamot i Spotify, och Lars Ulrich från Metallica äntrade scenen. De har ett stormigt förflutet sedan tiden då Parker drev Napster och Metallica stämde dem, och användarna som laddade ner musiken, för upphovsrättsbrott. Något som ledde till att Metallica stämplades som giriga och gjorde många fans till fiender.

De inledde med att gräva ner stridsyxan och hävdade att mycket av hatet hade piskats upp av media. Ulrich hävdade att det aldrig hade handlat om pengar utan att bandet bara ville ha kontroll över distributionen av sin musik. Sedan förra månaden har man också fullständig kontroll och äger både alla masterband och rättigheterna till hela sin musikkatalog.

Och det första Metallica gör är att släppa sin musik på Spotify, till mångas förvåning och glädje.
– Förr brukade vi göra kassettband och skicka ut till fans som de sedan kopierade till sina kompisar, sa Ulrich
– Spotify är dagens motsvarighet. Användarna rekommenderar musik de gillar till sina kompisar som sedan sprider det, sa Ek.

Kanske har Metallica insett att det är det enda sättet att nå nya unga lyssnare som inte köper CD-skivor?

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend