Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Skalan för energimärkning har slagit i taket, igen

Energimärkningen uppdaterades 2021, och inom mindre än ett år lanserades tvättmaskiner som blivit så energieffektiva att de fick energiklass A. Inom kort lanserar Samsung en tvättmaskin som är 40 procent energisnålare än vad som krävs för att uppnå energiklass A – de kallar den A-40%.

Av / 2023-10-03 - 10:00
Skalan för energimärkning har slagit i taket, igen

Energimärkningen på kylar, frysar, tvättmaskiner och diskmaskiner har funnits sedan mitten av 1990-talet, vilket sannolikt är en bidragande orsak till att dessa produkter blivit betydligt energieffektivare.

2010 utökades den befintliga skalan med A+, A++ och A+++ eftersom nästan alla produkter samsades högst upp i skalan (energiklass A) och då fick konsumenterna inte längre någon vägledning. Skalan hade alltså slagit i taket.

EU-länderna har gemensamt beslutat att energimärkningen med skalan A+++ till D allteftersom ska ändras och ersättas av skalan A till G, och den 1 mars 2021 infördes den ”nya energimärkningen” på kylar & frysar, tvättmaskiner och diskmaskiner samt vinkylar och kombinerade tvättmaskiner & torktumlare (inom kategorin vitvaror).

Detta innebar att man var tillbaks på ruta ett igen, med en skala från A-G utan plustecken, och Energimyndigheten informerade om att de effektivaste produkterna på marknaden till en början kan finnas i energiklass B eller C, eller ännu längre ner på skalan i energiklass F eller G.

Energimärkningen ändrades inte för alla produktgrupper samtidigt, vilket innebär att det finns till exempel torktumlare och ugnar där energimärkningen fortfarande har skalan A+++ till D. Det finns alltså två varianter av energimärkningar samtidigt, på olika produktgrupper, vilket sannolikt kan verka en aning förvirrande för en icke insatt konsument som står i begrepp att inhandla en tvättmaskin och en torktumlare och den ena produkten har energiklass C medan den andra har energiklass A+++.

Snabb utveckling

Vitvarutillverkarna fortsätter kontinuerligt att utveckla sina produkter så att de blir allt mer energieffektiva, och inom flera produktkategorier uppfyller man nu med råge kraven för bästa energimärkning, energiklass A, trots att det bara gått lite drygt två år sedan den ”nya energimärkningen” introducerades.

Sedan ungefär ett år sedan erbjuder i princip samtliga leverantörer på marknaden tvättmaskiner med energiklass A, och eftersom produktutvecklingen kontinuerligt fortsätter så har det börjat lanseras modeller som är ännu energisnålare än vad A-märkningen kräver. Ett exempel på detta är Electrolux tvättmaskiner som visades på IFA 2022, alltså för ett drygt år sedan, som kallas A -30, vilket innebär att de förbrukar 30 procent mindre energi än vad som krävs för att märkas med A.

På IFA 2023 presenterade Samsung tvättmaskinen A-40%, som kommer bli tillgänglig på den europeiska marknaden under första kvartalet nästa år, där Samsungs interna tester visar att den är 40 procent effektivare än vad som krävs för att uppnå gränsen för energiklass A.

Tvättmaskinen har 10 kg kapacitet och erbjuder SmartThings-anslutning, som enligt Samsung kan minska energianvändningen genom AI Energy Mode i SmartThings Energy. Detta tillåter användare att enkelt övervaka daglig, veckovis och månatlig strömförbrukning för att ge en uppskattning till månatliga kostnader för elförbrukning.

Modellen är en teknisk prestation, särskilt när det gäller de smarta funktionerna och energieffektiviteten den erbjuder”, säger Junhwa Lee, EVP och chef för Customer Experience Team för Digital Appliance Business på Samsung Electronics.

Samsung berättar att tvättmaskinen A-40% är försedd med AI Wash, som använder sig av avancerade avkänningsfunktioner för att förbättra tvättprestandan och minimera spill, och att den effektivt kontrollerar mängden vatten och tvättmedel genom att analysera tygets vikt, mjukhet och nivån av smuts.

Läs också Fem energisnåla kylfrysar Många har en kombinerad kylfrys hemma, och om den har några år på nacken kanske det är dags att byta ut den mot en energisnålare modell.
Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Autentisk pizza på mindre utrymme

Bertazzoni patenterar Air-Tec

Smarta husdjursprodukter från Philips

Kylfrys med 438 färgkombinationer

Färgrik musik från Wiz

Husqvarnas robotgräsklippare får solcellsladdning

Dubbel airfryer i kompakt format

Enklare liv med Yales smarta kodhantag

Prisvärd airfryer med fönster

Små kylskåp och frysar från Miele

Vidareutvecklad espressomaskin

Hantera altandörren via Matter

Rulla till toppen