Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Segway VisionFence Sensor

GPS-styrd robotgräsklippare utan kanttråd med AI-teknik.

Av / 2023-02-08 - 16:46
Segway VisionFence Sensor

Alla som har köpt en robotgräsklippare till trädgården är nöjda med den självgående gräsklipparen. Bara att ligga i solstolen med dagens tidning och en nybryggd kopp kaffe, medan robotgräsklipparen gör jobbet, är värt alla pengar. Tills något går fel.

För det kan nämligen hända.

Det vanligaste är att gräsklipparen kör fast. Antingen för att det är hal, brant och svår terräng, eller för att den hakar fast i kanttråden som man måste ha för att avgränsa robotgräsklipparens klippområde.

Eller ännu värre, grannens hund eller andra djur gräver i trädgården och har av kanttråden. Då startar gräsklipparen inte längre, eftersom tråden är trasig. Lycka till med att hitta brottet.

Segway Navimow

Utan en tråd

Segway Navimow har inte det problemet. Den är GPS-styrd och klarar sig utan kanttråd. Man avgränsar området som ska klippas i en app, sedan lär sig gräsklipparen var den ska klippa och allt är bra. Tills något går fel.

Därför har Segway gett gräsklipparen ögon, en sensor placerad ovanpå gräsklipparen som ”ser” att ett av barnen har glömt sin jacka på gräsmattan och kör runt.

Segway Navimow. Alle foto Segway

Appstyrning

Segway VisionFence Sensor använder AI-teknik för att lära sig var hindren är, hur topografin ser ut och kombinerar det med GPS-baserad teknik som kallas Exact Fusion Locating System (EFLS), för ett säkrare och bättre klippresultat.

Gräsklipparen, som kan täcka 3 000 kvadratmeter, har flera sensorer som ser till att varken blomkrukor eller djur skadas vid klippning av gräsmattan. Första gången man startar en Segway Navimow ska installationsprocessen ta 20–30 minuter, enligt Segway, och sedan är den klar för användning vid utvalda tider du ställer in i appen.

Foto Segway

Priser

Segway Navimow finns i fyra modeller från 1 499 till 2 699 euro, beroende på klippkapacitet och utrustning. Tillvalet VisionFence Sensor kommer att finnas tillgängligt i maj för 300 euro, men Segway säger att sensorn kommer att reas ut fram till den 31 maj för 190 Euro, för dem som köper en Navimow.

Foto Segway
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Färgrik musik från Wiz

Husqvarnas robotgräsklippare får solcellsladdning

Dubbel airfryer i kompakt format

Enklare liv med Yales smarta kodhantag

Prisvärd airfryer med fönster

Små kylskåp och frysar från Miele

Vidareutvecklad espressomaskin

Hantera altandörren via Matter

Webers flaggskeppsgrillar blir smarta

Pizzaugn med roterande sten

Dubbla korgar ger fler möjligheter

Uppkopplad ölbryggare för det smarta hemmet

Rulla till toppen