Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nya funktioner i gamla glödlampor

Med en programuppdatering får smartljustillverkaren WiZ sina Wi-Fi-lampor att fungera som rörelsesensorer!

Av / 2022-09-16 - 11:38
Nya funktioner i gamla glödlampor

WiZ, som är systerföretag till Philips Hue, har precis presenterat sin höstkollektion av smarta ljusprodukter. Och även om det naturligtvis också fanns nya lampor, var det mest anmärkningsvärda en uppdatering av kontrollappen och firmware för WiZ-lamporna.

En firmwareuppdatering är vanligtvis något som bara kan få oss att skriva något om det är nyhetstorka den dagen. Men mjukvaruingenjörerna hos WiZ har verkligen trollat med koden!

Inga händer – inga problem. WiZ har trollat med sina glödlampor så att de kan fungera som rörelsesensorer! (Foto: Signify)

SpaceSense är en ny funktion, som också kommer till de befintliga WiZ-lamporna, som får husets smarta lampor att fungera som rörelsesensorer! Inga nya sensorer behöver läggas till i hemmet. Lamporna kommer att kunna “känna” när någon går genom rummet.

Det låter galet, och hade WiZ lanserat funktionen fem månader tidigare hade vi trott att det var ett aprilskämt.

SpaceSense fungerar genom att glödlamporna upptäcker förändringar i mottagandet av WiFi-signalen i rummet på ett sätt som liknar radar. När en person går genom rummet stör det anslutningen till det trådlösa nätverket en aning (se artikelbild). Och genom att jämföra signalen från två eller flera WiZ-lampor i rummet kan systemet räkna ut att något rört sig. SpaceSense är också – säger WiZ – tillräckligt känsligt för att märka skillnaden i objektets storlek. Så att du kan undvika att lamporna tänds i hela huset mitt i natten när hunden lunkar ut i köket för att ta en klunk vatten.

Rörelsedetekteringen är så känslig att den kan känna skillnad mellan människor och husdjur. (Grafik: Signify)

SmartSense kommer att släppas i den nya versionen av WiZ-kontrollappen, som lanseras under den kommande månaden.

När man väl begrundat den tekniska magin som WiZ har visat upp uppstår frågorna. Är det säkert? Hur är det med integriteten?

Den delen verkar vara helt under kontroll. Allt beräkningsarbete sker i själva smartlamporna och i appen. Inga rörelsedata skickas ut ur huset. Och eftersom systemet bygger på den befintliga WiFi-signalen introduceras inga nya mystiska strålar i hemmet.

Förutom SpaceSense utökas appen också med funktionerna Quick Action och Light Scene, vilket ska göra det enklare och snabbare att anpassa belysningen efter behov och humör.

Om det är lågt i tak kan en platt ljuspanel vara lösningen. (Foto: Signify)WiZ hade också några nya produkter att visa. Dels en platt, fyrkantig ljuspanel för taket. Panelen finns i tre varianter och är lämplig för rum där takhöjden inte ger plats för vanliga lampor. Priserna börjar på ca 700 kronor.

De visar också ljusslingan String Light som är WiZ första utomhusprodukt. Ljusslingan med 12 glödlampor är vattentät och väderbeständig. Så du kan lysa upp trädgården, även om vi nu går in i säsongen när ljuset bäst beundras inifrån vardagsrummet. String Light kostar runt 1 300 kronor.

WiZ vågar sig utomhus för första gången. Detta görs med en ljusslinga med 12 glödlampor, som var och en kan lysa i alla färger. (Foto: Signify)

WiZ

Hues billiga kusin

Den största konkurrenten till Philips Hue är överraskande nog systerbolaget WiZ.

Läs hela testet
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Nutribullet gör comeback i Norden

CSA har lanserat säkerhetsstandard för smarta hem

LG breddar sin premiumserie

Rulla till toppen