Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 06Delta

Nyhet

Designat för robotar i framtidens hem

För sjätte året i rad har Electrolux Group samarbetat med studenter från Umeå Institute of Design (UID) i Sverige för att utveckla produktidéer för framtidens hem. Årets uppdrag var att föreställa sig apparater för en hemassistentrobot som den primära användaren, och människor med olika behov som ägare.

Skrivet av / 2023-11-02 - 09:00
Designat för robotar i framtidens hem

Studenterna undersökte vilka nya lösningar och vilken produktdesign som skulle kunna vara lämplig om städning, matlagning, diskning och tvätt utfördes i första hand av roboten och i andra hand av människor. De designade för en mängd olika konsumenter, som till exempel synskadade, äldre par med begränsad rörlighet och äldre personer som bor ensamma.

När vi ser på framtiden vet vi att robotar kommer att spela en större roll i hela våra liv. Och det ger en fascinerande möjlighet att utforska hur vi kan designa hushållsapparater för personliga robotar att använda för att hjälpa konsumenter som står inför utmaningar. Vi var glada över att studenternas idéer löste utmaningar som deras användarmålgrupp ställdes inför, men det framkom också lösningar som en mängd olika konsumenter skulle uppskatta och till och med njuta av”, säger Thomas Johansson, Design Director, Dish Care, Business Area Europe, Electrolux Group.

Nedan fyra av studenternas idéer 2023.

Tray Flex Assist. Foto: Electrolux

Tray Flex Assist

Tray Flex Assist är en diskmaskinslösning för en robot som hjälper en blind konsument. Roboten bär tallrikar, glas och bestick till och från bordet i brickor med ett handtag upptill. Brickorna – i högkontrastfärger för dem med nedsatt syn – kan placeras direkt i diskmaskinen. Diskmaskinen, som är röststyrd, har en öppning där roboten kan placera sin hand för att tvättas med en silikonborste.

Senti. Foto: Electrolux

Senti

Senti föreställde sig att roboten skulle dammsuga svåråtkomliga områden för äldre, som skulle städa tillsammans med roboten i sitt hem som ett sätt att hålla sig aktiv. Roboten lyfter dammsugaren och tillbehören från en dockningsstation, och rengör enligt instruktioner via appen. Roboten återför dammsugaren till sin dockningsstation, tömmer dammet och rengör tillbehören.

Atmos. Foto: Electrolux

Atmos

Atmos syftar till att minska farorna och underlätta matlagningsprocessen med hjälp av en robot som assisterar en blind konsument. Teamet designade en spishäll med en uppsättning hål i toppen för att släppa ut ånga eller värme – men bara när en av de anpassade kastrullerna placeras ovanför det. Ångkokning och luftfritering är möjliga på spishällen. De rektangulära kastrullerna har fyra högkontrastfärger samt taktila markeringar. Roboten levererar dem också till bordet och tillbaka igen. Konsumenten kan styra allt via röstkommandon.

Autocare. Foto: Electrolux

Autocare

Denna kompakta tvättlösning syftar till att en robot ska hjälpa en äldre person som bor ensam. Teamet designade en tvättkorg med fack och hjul, som roboten drar över till tvättmaskinen, inbyggd i köksmöblemanget i (mänsklig) midjehöjd. Trumman poppar ut ur väggen och roboten placerar klädesplaggen i den. Trumman stängs och visar den återstående tvättiden via stora, lysande siffror på framsidan. När cykeln är klar poppar trumman ut, en låda under öppnas och tvätten faller ut i lådan. Roboten kan också hjälpa till att ta kläder som ska hängas på tork.

Nivån på elevernas berättande driver oss att bli bättre. Det här partnerskapet handlar inte bara om att vi delar med oss ​​av vår erfarenhet och expertis – vi lär oss mycket av dessa begåvade studenter när vi ser in i framtiden tillsammans”, säger Martin Alexanderson, Senior Design Manager, CX Product Line Wellbeing.

Tidigare teman har inkluderat design för ”ensamstående som bor i små utrymmen” (2022), ”flergenerationshem” (2021) och den ”nya normala” post-COVID-världen (2020).

Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbetat med att hålla koll på - och skriva om - trender, innovationer och produkter inom konsumentelektronik samt vitvaror & småapparater. 1999-2017 jobbade Ola på de svenska branschtidningarna Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktör samt chefredaktör. Sedan 2017 arbetar Ola som konsult - i det egna bolaget Eor AB, grundat 2014 - med fokus på framförallt det skrivna ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Batteribackup från Segway

Tyst, kraftfull och energieffektiv

En björn i sortimentet

Nya smarta lampor från WiZ - en av dem ser dig

Nya prisvärda Roborock i handeln

Två kvarnar i kompakt kaffemaskin

Braun MultiGrill

Rundseende säkerhetskamera från Aqara

Smeg High-Performance Blender

Jura E8 uppdaterad

Miele Duoflex HX1

Eltandborste som startar av sig själv

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen