Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2024: Sov gott till din egen musik

Smart Home är mer än inbrottslarm och app-styrda glödlampor. Mångfalden ser man i Las Vegas, där CES 2024-mässan officiellt öppnar idag.

Av / 2024-01-09 - 20:27
CES 2024: Sov gott till din egen musik

Redan innan mässans start gick det dock att få ett smakprov på de många nya idéerna. På CES Unveiled hittade vi bland annat dessa.

Ditt alldeles egna, personliga soundtrack

MyWaves är resultatet av många års sömn- och hjärnforskning. Produkten består av en skanner som sätts på pannan, där den läser av hjärnvågor medan man sover. Vågorna är lika unika som fingeravtryck, säger vd Jean-Francois Destexhe från myWaves. Hjärnvågorna omvandlas till ett musikaliskt soundtrack som ska ge mycket bättre sömn. Av naturliga anledningar gick det inte att testa apparaten på det livliga mässgolvet, men soundtracket, uträknat från företagets grundares hjärnvågor, lät i alla fall trevligt.

Jean-Francois Destexhe från myWaves. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Ett mer praktiskt förhållande till sömn har de hos Motionsleep, där man finner en kudde med sju inbyggda airbags. Det handlar inte om falldrömmar, utan om snarkning. När Motionsleep-kudden registrerar att användaren snarkar ändrar den graden av uppblåsning i kudden, så att man ändrar sin position till en där man inte snarkar – och därmed får man bättre sömn.

Motionsleep är en kudde som kan ändra användarens sovställning – och därmed förhindra snarkning. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

I en helt annan avdelning av det smarta hemmet hittar vi Profile, som är köksmaskinen som du kanske aldrig trodde att du behövde. Profile är en rökugn för inomhusbruk. Ugnen, som ser ut som en förvuxen mikrovågsugn, röker föremål i ugnen, oavsett om det är lax, kött eller salt, på gammaldags vis, det vill säga med hjälp av brinnande sågspån. Men den gör det utan att avge röklukt. Röken i ugnen filtreras bort innan man får lov att öppna ugnsluckan.

Det verkar liksom bra. Men hur många kommer att betala 1 000 USD och en halv meter köksbord för det nöjet?

(Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

I VR kan ingen höra dig skrika

Virtual Reality är en teknik som har varit på gång länge (undertecknad skrev faktiskt om virtuell verklighet redan 1990). Men kanske är tiden mogen nu?

På CES Unveiled träffade vi även det japanska företaget Shiftall som tillverkar utrustning för användning i virtuell verklighet. Produkten ser ut som något du förväntar dig att hitta i den exklusiva leksaksavdelningen för vuxna, men är mer seriös än så. Som de förklarade är husen i Japan små och grannarna nära. Men med deras brusreducerande mikrofon kan du hålla VR-möten utan att andra kan höra vad som sägs.

Shiftall tillverkar utrustning för VR-användning. “Munkurvan” är en brusdämpande mikrofon som gör det möjligt att skrika i virtuell verklighet utan att störa grannarna i den konventionella. (Foto. John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Till sist pratade vi med Invoxia som gör smarta klockor för hundar. Eller till deras ägare, som kan hänga med i vovvens dagliga aktiviteter. Hur långt går Fido? Och sover den fyrbenta bra? Det smarta hundhalsbandet, som även innehåller GPS, har fått namnet Minitailz. Vi återkommer med ett test.

Invoxia Minitailz är ett smartband för hundar som nu även finns för små vovvar. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tado uppgraderas till senaste standard

Koda 2 Max är Oonis största och mest avancerade pizzaugn hittills

Matter version 1.3

Motormopp från Dyson

En kamera för varje vinkel

Ny monsterrobot från Roborock

Laga mat utan sladd med KitchenAid Go

Robotdammsugare lovar dammsugning och moppning med mänsklig precision

Vill förändra golvstädningen

Nutribullet gör comeback i Norden

CSA har lanserat säkerhetsstandard för smarta hem

LG breddar sin premiumserie

Rulla till toppen