Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Så ser iPad Pro ut under skalet

Bättre ljud än någon annan iPad. Och blixtsnabb. Men batteriet är inget speciellt.

Av / 2015-11-12 - 16:44
Så ser iPad Pro ut under skalet

Grabbarna på iFixit har redan lagt rabarber på en ny iPad Pro och håller som bäst på att ta isär den. Och en av de första slutsatserna är ganska så överraskande: de inbyggda högtalarna tar så mycket plats att det finns mindre plats för batteriet än normalt – i förhållande till surfplattans storlek. Batteriet hade kunnat vara en halv gång till så stort. Det betyder ”premium audio” på bekostnad av batteritiden, skriver iFixit.

oX5W1ge4qEqTQLYF
De fyra högtalarelementen hade tillsammans gett plats åt ett 50 % större batteri. Foto: iFixit. 

Även Ars Technica har kastat sig över deras iPad Pro-testexemplar och har levererat några av de första prestandatesterna. De visar bland annat att processorn, A9X, är lika snabb som en Intel Core i5 från 2013 (som bygger på en äldre arkitektur än nuvarande Core i5-processorer som bygger på Broadwell eller Skylake) och är snabbare än Intels nuvarande Core M-processor!

A9X är klockad till 2,25 GHz och har 4 GB RAM. I Geekbench 3 får den det bästa resultatet hittills av någon surfplatta eller mobil från Apple: 3233 poäng singlecore och 5498 poäng multicore. Singlecore-poängen är i klass med Microsofts nya Surface Pro 4, som Ars Technica också har testat.

Men det är grafikprestanda som verkligen skiljer iPad Pro från mängden. I testprogrammet GFXBench (T-Rex HD) har iPad Pro en framerate på 163,4 bilder i sekunden. Som jämförelse har klarar en Surface Pro 4 med Intels HD 520 GPU bara 110,4 bilder i sekunden, och inte ens Apples egen 15-tums MacBook Pro med Retina-skärm som bygger på Intel Iris Pro 5200 hänger med i svängarna. Den orkar bara 134,9 bilder i sekunden i samma test.

iPad-Stack_Jupiter-WEB-460x6371
Skillnaden i storlek är faktiskt större än man tror. Foto: Apple

Ars Technica avslutar med att säga att iPad Pros grafikprestanda inte bara är bättre än alla tidigare Apple-prylar, den slår varenda Intel GPU upp till Intel Iris Pro 5200. Inte förrän Intel är färdiga med Iris Pro som bygger på Skylake kommer de ikapp iPad Pro, men det sker inte förrän nästa år – och då bara i marknadens allra dyraste produkter.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen