Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Proffskompakt från Nikon

P6000 har varit Nikons bästa kompaktmodell med god marginal. Nu kommer efterträdaren P7000 som ska tampas med Canons, Panasonics och Samsungs proffskompakter.

Av / 2010-09-08 - 19:57
Proffskompakt från Nikon


P7000 är ett glädjande tillskott till det smala urvalet av proffskompakter. Nykomlingen ersätter P6000 och är en helt ny modell. Men ny bildsensor, 720p-HD-video, högupplöst skärm, optisk sökare, blixtsko, tydliga reglage, 28–200-mm-zoom och lagring i både råformat och JPEG.
Kameran har en stark rival i Canon PowerShot G11 som är dess närmaste konkurrent när det gäller storlek, pris och prestanda. Men Samsung EX1, Canon S95 och inte minst Panasonic Lumix LX5 är andra starka utmanare med liknande funktioner.

Antalet megapixlar har sjunkit från föregångarens 13,5 till 10 på CMOS-sensorn, vilket vi misstänker är en fördel eftersom ljussensorerna är fördelade på en lika stor yta som i P6000. Objektivet (med bländare f2,8–5,6) räcker längre än i andra proffskompakter, bortsett från Ricoh GXR som har 28–300 mm.

P7000 har optisk bildstabilisator, ljuskänslighet som kan sträckas ut till ISO 6400, samt full kontroll över allt vad erfarna fotografer kan förvänta sig via tydligt utmärkta knappar och rattar, precis som vi är vana vid från Nikon.

Det enda vi reagerar på är att Nikon fortfarande insisterar på att använda NRW+ som råformat. Det betyder att enda sättet att öppna filerna är att installera Capture NX2 eller View NX 2 på datorn. Märkligt, med tanke på att Nikon i stället kunde ha valt NEF- eller DNG-format som går att öppna med många program. Att låsa fotografer till Nikons egen programvara är milt sagt ingen bra idé. Åtminstone inte så länge konkurrenterna använder sig av mer utbredda råformat som går att öppna i många olika bildredigeringsprogram.
 
 
P7000 kostar 5 500 kronor och släpps i slutet av september.

www.nikon.se

 
 

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen