Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Proffsig systemkamera från Fujifilm

Fujifilms första systemkamera på länge är något av det mest spännande vi har sett på ett bra tag. X-Pro1 har en radikal bildsensor, utbytbar optik och hybridsökare.

Av / 2012-01-10 - 23:09
Proffsig systemkamera från Fujifilm

Fujifilm satsar på High End-segmentet med sin kompakta systemkamera X-Pro1. Efter förra årets modell X100 med hybridsökare var det nästan givet att det även skulle komma en systemkamera.

Nu är den här, med motsvarande fina hybridsökare, utbytbar optik och samma formfaktor och fina ergonomi.


X-Pro1 kan nästan kallas för den digitala tidsålderns Contax G2 – en av de sista riktigt fina schaktsökarkamerorna med utbytbar optik, från den tiden man laddade kamerorna med 135 mm-film.

Det nya kamerahuset har mycket gemensamt med X100: stora funktions- och inställningsrattar och tydliga knappar överallt som styr funktioner direkt. X-Pro1 är däremot ganska så stor – högre, bredare och tyngre med objektiv.

X100 är 127 x 74 x 54 mm stor och väger 445 gram med batteri. X-Pro1 har måtten 140 x 82 x 43 mm och väger 450 gram med batteri men utan optik. Som jämförelse har Lecas M9-kamera – som är tämligen lik X-Pro1 – måtten 139 x 80 x 37 mm.


Vid första anblicken ser den nya systemkameran ut som en svart version av X100, men objektivet avslöjar snabbt att det handlar om något helt annat.

Fujifilm har konstruerat en helt ny CMOS-bildsensor i APS-C-format med 16,3 megapixlar. Den kallas X-Trans och har ett helt nytt arrangemang av ljussensorerna. Medan en vanlig bildsensor har sensorer för rött, grönt och blått i ett så kallat Beyer-mönster, där fyra ljussensorer (två gröna, en röd och en blå) sitter ihop, har den nya sensorn ljussensorerna i rader med ett mer slumpartat mönster.

Det betyder att man undviker problem med moarémönster i delar av motivet som exempelvis innehåller diagonala streck. Det vanliga lågpassfilter som vanliga bildsensorer är försedda med för att undvika moaré behövs inte i X-Pro1.


Men utan bra optik kommer man inte långt med revolutionerande sensorteknik. Till Fujifilm-kameran finns det för närvarande tre objektiv med fast brännvidd, bländar- och fokusring (35-mm brännvidd i parentes).

Kortast brännvidd har nya XF 18 mm med bländare f2,0 (27 mm), sedan kommer normalobjektivet XF 35 mm med bländare f1,4 (53 mm) och slutligen makroobjektivet 50 mm med bländare f2,4 (91 mm). Fujifilm har redan meddelat att fler objektiv är på väg. Inklusive zoomar, så andra brännvidder i båda ändarna av skalan blir tillgängliga så småningom.


X-Pro1 har fått en ny EXR-bildprocessor som ska se till att bildkvaliteten från Fujinon-optiken och X-Trans-sensorn räcker hela vägen. Ljuskänsligheten sträcker sig från ISO 200 till 12800, och går att utöka till ISO 100 respektive 25 600.

Skärmen på baksidan är 3 tum stor och har 1,2 miljoner bildpunkter. Det är dock sökaren som är mest intressant. Den kommer från Fujifilms nästa generation hybridsökare och anpassar sökarbilden efter objektivets bildutsnitt.

Att den är en hybrid innebär att den är både optisk och elektronisk. Precis som med X100 kan man lägga på information på sökarbilden i den optiska sökaren.


Det ska också släppas en del tillbehör till X-Pro1, inklusive en objektivadapter som gör det möjligt att sätta på Leica M-optik på kamerans X-mount-bajonettfattning. Solskydd, separat blixt (den finns ingen inbyggd), skinnväska och ett separat handgrepp är något av det som utlovats.

X-Pro1 börjar inte säljas förrän i april och något svenskt pris känner vi inte till. På CES.-mässan angavs dock det amerikanska priset till 1700 dollar för kamerahuset, och optiken sägs kosta från 600 dollar.

Fujifilm Sverige har en film om X-Pro1 som kan beskådas här:

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen