TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Nya iPods och ny iTunes

Förutom iPhone 5 lanserade Apple också en ny iPod Nano och Touch samt nya iTunes.

forfatter
Publicerad 2012-09-12 - 23:46

Som en del av det nya iOS 6 har Apple designat om både iTunes och App Store. Oavsett om man i framtiden vill köpa musik, böcker, film eller tv-serier på sin iPad, iPod Touch eller iPhone så får man alltså ett helt nytt gränssnitt. Det bjuder bland annat på både Twitter- och Facebook-integration och en helt ny funktion som gör att man kan fortsätta titta runt i iTunes medan man lyssnar på smakprov från låtar.

Även på Mac och PC kommer den nya version 11 av iTunes påminna väldigt mycket om iOS-versionen. Den har ett nytt flöde i navigationen med bland annat fullskärmsbilder ”edge to edge design” som ska göra det lättare att navigera utan att behöva hoppa runt alltför mycket.

iTunes 11 får också bättre iCloud-integration. Det innebär bland annat att alla inköp (musik, film, tv-serier) registreras i molnet och sedan kan hämtas på alla dina enheter (iPod Touch, iPhone, iPad, PC och Mac) oavsett vilken enhet man använde för inköpet. Dessutom håller iCloud reda på hur långt man har tittat på en film eller tv-serie så att man kan fortsätta på samma ställe även från en annan enhet.

Itunes 11 till PC och Mac kommer i oktober och kan laddas ner gratis.

Nya iPod
I oktober, men dessvärre inte gratis, kommer även två nya iPod. Apple har uppgraderat både iPod Touch och iPod Nano. Även om vi inte skriver så mycket om dem så tillhör de faktiskt Apples mest populära produkter.

Den nya iPod Nano kommer med en 2,5 tum stor skärm med multitouch skärm och är med sina 5 mm den tunnaste nanon någonsin. Den sjunde generationens Nano får även video, något som avskaffades när den senaste modellen kom 2010. Men nu kan man alltså se filmer i bredformat samt att den har fått Bluetooth vilket gör det lättare att koppla upp den till externa högtalare.

Också iPod Touch har blivit kraftigt uppgraderad. Femte generationen av världens mest populära mobila mediespelare har nu fått samma 4 tums Retina-skärm som iPhone 5. Och så är den blott 6,1 mm tunn och väger endast 88 gram. Den har fått samma Apple A5 processor som sitter i Phone 4 och får dessutom två kameror. En ”iSight” kamera på 5 MP med autofokus och LED blixt samt en främre kamera på 1,2 MP och 720P HD-video.

Dessutom stöder den nya iPod Touch nu Airplay mirroring som låter användaren spegla skärmens innehåll på en TV via Apple TV. Den har en batteritid på hela 40 timmar och får även Siri!

Precis som med tidigare Nano kan man nu få Touch i flera olika färger, bland annat röd, gul och blå.

Båda nya iPod-modellerna kommer som sagt i oktober. iPod Nano kommer kosta 149 dollar medan en Touch med 32 GB minne går på 299 dollar. 64 GB modellen kostar 399 dollar.

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend