TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Ny mFT-kamera: Panasonic Lumix GF1

Lumix GF1 är den fjärde kameran i ”micro Four Thirds”-standarden som kombinerar spegelreflexers funktionalitet med kompaktkamerors storlek.

forfatter
Publicerad 2009-09-03 - 10:57


Lumix GF1 är Panasonics första mFT-kamera utan sökare. Den kan dock användas med en separat elektronisk sökare om man inte vill använda den 3 tum stora skärmen, till exempel i starkt solljus.

Kameran är lika kompakt som Olympus PEN-E-P1, som vi nyligen testat, men ännu lättare. Panasonic har också lyckats få plats med en liten blixt, som hoppar upp när man behöver den. Det finns också en blixtsko.

Om man inte behöver blixtskon till en separat blixt kan man trä på en elektronisk sökare som kopplas in till kameran via en liten kontakt.

Lumix GF1 påminner för övrigt mycket om Olympus E-P1, men lagrar HD-video i AVCHD-format och 720p-upplösning med monoljud, till skillnad från E-P1 som lagrar 720-video i Motion JPEG och med 16-bitars stereoljud.

Skärmupplösningen är 460 000 punkter, dubbelt så mycket som på E-P1, men även om GF1 kan välja färglägen (Expressive, Retro, Pure, Elegant, Monochrome, Dynamic Art, Silhouette, Custom) har den ingenting som liknar E-P1:s sex kreativa filter.

Kameran bygger på tekniken i Lumix G1, med 12,1-megapixlars upplösning, men som syns på bilderna är kameran mindre eftersom sökaren har försvunnit. Detsamma gäller den vridbara skärmen, som ersatts av en fast 3-tummare. Knappare, reglage och menyer är väldigt lika.

Videofunktionen med autofokus kan användas tillsammans med en litet urval av FT- och mFT-objektiv från Panasonic och Olympus, men listan över kompatibel optik är inte lika lång som för E-P1.
Enbart kamerahuset har måtten 119 x 71 x 36 mm och väger 285 gram.

Kamerahuset kostar 7 400 kronor. Det finns även två kit som kostar 10 000 respektive 11 000 kronor och som då innehåller kamerahus samt pancake-objektiv (20 mm, f1,7) respektive 14–45 mm, f3,5–5,6.

Lumix GF1 finns i butikerna från och med oktober.


www.panasonic.se

 

 
 

Marius


Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend