TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Nu kommer kontrastmästarna

Kontrast är ett av projektorernas största problem. Men nu kommer projektorerna som nästan fördubblar kontrasten för att ge en högre bildkvalitet. Läs mer om nya modeller från JVC, Epson, Sony och Mitsubishi.

forfatter
Publicerad 2008-09-01 - 18:43

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Epson EH-TW5000
Epson har imponerat på oss tidigare, med extremt lyckat kontrastomfång från LCD-projektor. Men nu får de oss att tappa hakan med EH-TW5000, som kan nå 75 000:1 i kontrast! Det betyder ännu svartare svärta på filmduken och mycket finare kontrastgraderingar vilket gör det möjligt att se detaljer och nyanser i mörka scener ännu bättre.
TW5000, som naturligtvis är en 1080p-HD-projektor, har upp till 1 600 ANSI Lumen i ljusstyrka, så det kanske inte behövs ett helt mörklagt rum för att filmen ska se bra ut på duken.
Projektorn använder tre LCD-paneler (D7 C2 Fine) har en inbyggd HQV-processor som arbetar med 12-bitars upplösning, vilket bör betyda ett större färgspektrum, och stöder upp till 120 Hz uppdateringsfrekvens av bilden. Flimmer är med andra ord en saga blott.

Samtidigt med TW5000 kommer en enklare variant som också har tre LCD-paneler, men TW3800 har ”bara” 20 000:1 i kontrast – fast 2 000 ANSI Lumen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mitsubishi HC7000
Mitsubishi ligger inte heller på latsidan. Deras nya 1080p-HD-projektor HC7000 ger kanske inte ifrån sig all världens ljus med sina 1000 Lumen, men den har ett kontrastomfång på 72 000:1, alltså i praktiken lika bra som Epsons.

HC7000 har också tre LCD-paneler, en för röd, grön respektive blå färg, och utlovar så tyst oväsen från fläkten som 17 dB. Det är knappt hörbart. Mitsubishi-projektorn har en Reon-VX HQV-videoprocessor och Mitsubishi lovar att lampan håller i 5 000 timmar.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
JVC DLA-HD750
JVC har länge haft en av de allra bästa projektorerna på marknaden och nu kommer två modeller till.
DLA-HD750 och HD350 ger inte ifrån sig det kraftigaste ljuset på marknaden, UHP-lampan som lyser upp JVC:s fenomenalt fina D-ILA-paneler har bara 800 ANSI Lumen. Vår erfarenhet av DLA-HD1 och HD100 säger oss att de behöver väl mörklagda rum, men i sådana miljöer är bilden i särklass den bästa vi sett från projektorer i den här prisklassen.
HD750 har 30 000:1 i kontrast och lillebror 15 000:1. Den större modellen har Colour Management som ska ge användaren ännu djupare färgmättnad och en möjlighet att justera egna färgpreferenser för rött, grönt, blått, cyan, gult och magenta. Toppmodellen har även stöd för anamorfiska linssatser. Båda JVC-projektorerna använder Reon-VX HQV-videoprocessorer.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sony BRAVIA VPL-HW10
Sony tillhörde de första som lyckades med LCoS-paneltekniken. De kallade sina varianter för SXRD-paneler, men tekniken är densamma som i JVC:s D-ILA-paneler. Båda har den stora fördelen (jämfört med LCD-tekniken) att de inte orsakar något synligt rutnät på filmduken eftersom de utnyttjar cirka 90 procent av bildytan på panelerna. 
Bravia VPL-HW10 heter Sonys senaste 1080p-HD-projektor som utrustats med tre SXRD-paneler. Den stöder Deep Colour (som ska ge ett bättre färgspektrum) och har Sonys Advanced Iris2-bländare som reglerar kontrasten automatiskt. Projektorn sägs ha 30 000:1 i kontrast och 1000 ANIS Lumen. Svenskt pris är inte satt än, men låt oss hoppas att det inte hamnar på mer än lite drygt 20 000 kronor när projektorn dyker upp i butikerna.
 

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend