Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nu kommer 3DTV

IFA 2009: Snart kommer 3DTV för fullt. Filmbolagen gör redan 3D-film och så snart som 2010 kan du få 3D hemma i vardagsrummet.

Skrivet av / 2009-09-04 - 12:29
Nu kommer 3DTV


Nästan alla stora tillverkare visar 3DTV på IFA-mässan. Med hjälp av speciella glasögon kan du titta på film, spela spel och titta på TV i tre dimensioner. Upplevelsen är spektakulär. Bilden rör sig verkligen mot dig, precis som på 3D-bio, och effekter i spel och filmer som Avatar och Terminator Salvation, blir fantastiska genom 3D-glasögon.

Panasonic, Philips och Sony är några av tillverkarna som visar 3D i sina montrar, och mässbesökarna tycks gilla vad de ser. I Sonys monter kör de 3D-gaming, vilket bokstavligt talat ger spelandet en extra dimension när man kan vandra runt åt alla håll.

För att titta på 3DTV eller film behöver man naturligtvis en 3DTV-apparat, vilket både Panasonic och Sony har meddelat att de ska lansera redan nästa år. Men man behöver även en ny Blu-ray-spelare som har stöd för 3D – samt HDMI 1.4, som klarar av att överföra två dataströmmar med 1080-upplösning – för att det ska fungera.

Man måste ha speciella glasögon också, i Sonys fall en liten batteridriven IR-mottagare i kombination med 3D-glasögon. Men när man ska titta på film eller TV-program som inte är inspelade i 3D behöver man inte ha på sig glasögonen, då kan man titta på tvådimensionell TV precis som vanligt.

En viktig poäng som chefen för Blu-ray Associations utvecklingskommitté för 3D, Ben Carr, framförde under en presskonferens var att 3D-skivorna ska vara bakåtkompatibla. Man ska med andra ord kunna spela 3D-filmen i 2D på en gammal spelare, och man ska kunna spela sina DVD-filmer och gamla BD-skivor precis som förut, på en ny 3D-spelare.
 

Om man inte har speciella glasögon på sig när man tittar så ser 3D-film ut som på bilden ovan. Philips demonstrerade också 3D-film med glasögon, men har saft att de forskar på ett 3D-system som gör glasögonen överflödiga, och att de knappast hinner släppa någon 3D-flatskärm redan 2010, som Panasonic och Sony säger att de ska.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Erbjudande i samarbete med vår kommersiella partner Prisjakt.se
Rulla till toppen