TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Nu är iPad 2 här

Äntligen är den släppt i Sverige och vi har fått möjlighet att prova den på riktigt. Här är våra första intryck.

forfatter
Publicerad 2011-03-25 - 20:21

Tvåan har blivit 33 procent tunnare än föregångaren vilket inte låter så mycket och det spelar faktiskt ingen större roll vid dagligt bruk.  Att man har blivit av med den skarpa kanten på sidan gör däremot att den känns betydligt bekvämare i händerna. Vikten har gått ner till 600 gram och de där tappade 100 grammen är faktiskt av större betydelse än man kan tro. Man orkar helt enkelt sitta med den längre när man läser nyheter eller surfar.

Kamerorna är välkomna nyheter. Avsaknaden av sådana var det mest förvånande med ettan och det som många har klagat på. Mycket riktigt har konkurrerande pekdatorer haft kameror som ett argument, men det är alltså inte längre en anledning att välja något annat märke.  Kameran på baksidan filmar i 720p HD-upplösning medan den framåtriktade har standard VGA-upplösning. Tack vare dem har iPad nu samma möjlighet till videosamtal som iPod Touch, iPhone och Mac-datorerna tidigare haft. Facetime, som Apple så tjusigt kallar det, är faktiskt en trevligare upplevelse på den större skärmen. Att ha den andre personens ansikte i nära nog verklig storlek gör det lättare att läsa ansiktsuttryck och att se saker den vill visa upp.

Att plattan nu har blivit dubbelt så snabb är inget man märker av än så länge men gör det möjligt till mer avancerade appar framöver. Samma gäller grafiken som sägs vara nio gånger snabbare. Det märks ingen dramatisk skillnad med de gamla apparna men så kändes ju inte den gamla iPaden speciellt långsam heller. Däremot börjar det redan komma uppgraderingar till spelen som drar nytta av den turboladdade grafiken. Snabbare och mjukare rörelser, skarpare grafik och mindre taggiga kanter är uppenbara skillnader.

Den snabbare grafikbehandlingen ger också nya möjligheter vilket den nya appen Photobooth visar. Där kan man ta bilder med skojiga effekter och i förhandsvisningen visas nio olika videoeffekter samtidigt vilket den gamla iPaden knappast skulle ha orkat med. Videoredigeringsprogrammet iMovie kommer betydligt bättre till sin rätt än på iPhone. Tack vare den större skärmen och snabbare grafiken är det nu riktigt trevligt att klippa ihop videosnuttarna man filmat och lägga på musik.

Det nya skärmskyddet Smart Cover är löjligt enkelt att använda och riktigt roligt dessutom. Förutom att det automatiskt snäpper på plats med hjälp av magneter så tjänar det som ett ställ när man vill titta på film eller skriva. Dessutom sätts iPad i viloläge när man stänger det och väcker den när det öppnas. Det är i de små detaljerna Apples geni ligger.

Och det är också vårt totalintryck av iPad 2. Det är ingen fantastisk uppgradering i och med att det inte blev någon högupplöst skärm denna gång. Däremot är det en mängd små poleringar och uppgraderingar som gör den trevligare att använda och användbar till fler saker. Om det gör det värt att uppgradera om man redan har ettan beror på hur prylfanatisk man är. Har man däremot inte slagit till än är det definitivt tvåan man ska köpa.

Priser med Wifi:
16 GB: 4 395 kr
32 GB: 5 195 kr
64 GB: 5 995 kr

Priser med Wifi och 3G:
16 GB: 5 595 kr
32 GB: 6 395 kr
64 GB: 7 195 kr

För mer detaljer och tekniska specifikationer, se vårt reportage från lanseringen.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend