Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nexus 5 i verkligheten

Vi har klämt på Googles nya referensmobil Nexus 5, presenterad av LG

Av / 2013-11-06 - 16:15
Nexus 5 i verkligheten

SAMSUNG CSC

Som vanligt när det är dags för en ny Android-version så släpper Google en referensmodell i samarbete med en mobiltillverkare. Tanken är att matcha funktionerna i operativsystemet med en mobil som har den senaste hårdvaran och alla nödvändiga finesser.  Liksom när Jelly Bean släpptes så är det LG som har fått förtroendet.

SAMSUNG CSC

Jämför man med Nexus 4 så har vi nu fått betydligt snabbare dataöverföring med 4G/LTE, bättre hårdvara för kameran, snabbare processor, större och högre upplöst skärm, högre kapacitet på batteriet men ändå en tunnare mobil.

SAMSUNG CSC

På insidan hittar vi den senaste Snapdragon 800-processorn från Qualcomm, som LG faktiskt var först ut med i sin G2-mobil. Det innebär inte bara att prestanda är betydligt bättre men även att man kunnat göra den mer strömsnål och i kombination med Android 4.4 Kitkat så väntar vi oss en betydande förbättring. Enligt Qualcomm så kan man vänta sig upp 17 timmars användning jämfört med 10 timmar för Nexus 4.

SAMSUNG CSC

Den 5 tum stora skärmen med full HD-upplösning och IPS-teknik ser riktigt bra ut. Färgåtergivning och betraktningsvinklar är utmärkta och tack vare skyhöga 445 punkter per tum så ser allting mycket skarpt ut.

SAMSUNG CSC

Kameran har fått dubbla bildbehandlings-processorer vilket innebär att man kan behandla video och stillbilder samtidigt och att 4K-video kan hanteras utan problem. Samtidigt har man stoppat i en större bildsensor för bättre ljuskänslighet samt optisk bildstabilisering för bättre skärpa. Lovande nog har man hållit ner upplösningen till rimliga 8 MP, men om det faktiskt resulterar i bättre bilder får vi återkomma till när vi har ett testexemplar i studion.

SAMSUNG CSC

Mobilen känns lätt i handen och ändå förtroendeingivande stabil, medan det matta materialet på baksidan gör att man får ett bra grepp om den. Det enda negativa är att LG som vanligt inte lyckts få den att se spännande ut eller kännas lyxig.

SAMSUNG CSC
Samsung Galaxy Note 3, LG Nexus 5, iPhone 5S

LG ville inte ge något definitivt lanseringdatum men det antyddes att vi skulle få se den svarta modellen i Sverige mot mitten av november, men en andra sändning av även vita modeller något senare. Priset kommer hamna på 4 500 kronor. Tyvärr är det bara 16 GB-modellen som kommer säljas i butik då Google lagt rabarber på 32 GB-modellerna för sin nätbutik.

Fakta

Operativ: Android 4.4 Kitkat
Processor: 2,26 GHz quadcore Snapdragon 800
Skärm: 5 tum 1080 x 1920 IPS (445 ppi)
Minne: 2 GB / 16-32 GB
Kameror: 8 MP OIS + 1,3 MP
Mått: 137,8 x 69,2 x 8,6 mm
Vikt: 130 gram
Batteri: 2 300 mAh

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen