Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Naim satsar stenhårt på ny nätverksspelare

Nätverksspelaren NDS från Naim är en kolossalt exklusiv historia som inte ens inkluderar nätdel.

Av / 2012-03-07 - 13:31
Naim satsar stenhårt på ny nätverksspelare

NDS är resultatet av Naims sökande efter ännu mer dynamiskt och musikaliskt ljud med lägsta möjliga förvrängning. Det är viktigt att ha minsta möjliga interferens i signalvägen, och Naim erbjuder dessutom valfri uppgradering av strömförsörjningen. Det här är en prestigeprodukt som siktar på att trolla fram mikrodetaljerna i dina musikfiler.

Utan strömförsörjning

Produkten har faktiskt ingen egen strömförsörjning, utan måste få ström från antingen XP5 XS, XPS 2 eller 555 PS, som alla ligger i olika prisklasser. Dessutom får man möjlighet att uppgradera med en extra 555 PS för att de analoga och digitala kretsarna ska kunna ha separata strömförsörjningar. Det här kan verka överdrivet sjåpigt, och innan vi själva har fått höra skillnaden mellan de olika strömförsörjningarna kan vi heller inte se att det skulle vara något annat. Å andra sidan har tidigare Naim-produkter levererat en del aha-upplevelser när man uppgraderat strömförsörjningarna …

Strömförsörjningen köps separat.

Pris

Rekommenderat pris ligger på 72 000 utan nätdel, vilket innebär ett minimipris på 91 000 kronor med den billigaste strömförsörjningen XP5 XS. Lyxvarianten med två stycken 555 PS hamnar på 199 000 kronor – alltså lika mycket som en bra bil! Att man kan välja nivå själv innebär ju också att man kan växa med nätverksspelaren och byta upp sig med tiden.

Utrustning

För det här priset stödjer nätverksspelaren självklart en upplösning på 24 bit/192 kHz, och den kan även ta emot internetradio. För att hålla störningarna till ett absolut minimum har man valt att utelämna FM- och DAB-radio.

Däremot finns tre koaxiala digitalingångar så att flera ljudkällor kan dra nytta av spelarens väldigt påkostade digitalomvandling. Via en USB-ingång på fronten kan du dessutom streama musik digitalt från USB-minne, hårddisk eller iPod. Genom att ladda ner en app kan du använda din iPhone, iPad eller iPod touch för att styra spellistorna på NDS.

Naim NDS stöder alla vanliga filformat, inklusive WAV, FLAC, AIFF, Apple Lossless, AAC, WMA, Ogg Vorbis och MP3.

ljudtema.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen