Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Sony lanserar tredje upplagan av Xperia 1 och Xperia 5

Två nya mobiler med fokus på kameran.

Skrivet av / 2021-04-14 - 09:35
Sony lanserar tredje upplagan av Xperia 1 och Xperia 5

Både Xperia 1 III och Xperia 5 III, som de nya mobilerna heter, har utvecklats i samarbete med ingenjörerna som ligger bakom kamerorna i Sonys Alpha-serie. Därför har de bland annat snabb och kontinuerlig AF med alla objektiv och Eye AF i realtid.

Xperia 1 III uppgraderar objektspårning till spårning i realtid, så att användarna kan föreviga utmanande motiv i rörelse med exakt fokus, lovar Sony. Tack vare algoritmer och 3D iToF-sensorn som mäter avståndet till motivet ska det med hjälp av realtidsspårning vara möjligt att registrera och fokusera på ett motiv och fortsätta spåra det även om motivet tillfälligt rör sig utom synhåll, hävdar Sony. Den här funktionen ska det bli spännande att testa!

Xperia 5 III har en objektspårningsteknik som gör att fotografen kan ta korrekta bilder av rörliga motiv med en enda tryckning på skärmen.

Båda de nya mobilerna har dessutom kontinuerlig AF, som utför AF/AE-beräkningar 60 gånger i sekunden. Det ger en möjlighet att ta 20 bilder kontinuerligt i serie (20 fps) med exakt fokus och optimerad exponering – en funktion som Sony lanserade förra året i Xperia 1 II.

Sony Xperia 5 III
Den kompakta Sony Xperia 5 III finns bland annat i en grönskimrande färg. Den har 8 GB RAM-minne och antingen 128 GB eller 256 GB inbyggt lagringsutrymme. (Foto: Sony Mobile)

Variabelt teleobjektiv

Xperia 1 III och Xperia 5 III är de första mobilerna som har ett variabelt teleobjektiv i kombination med en Dual PD-sensor som kan nå en brännvidd på 105 mm, på samma gång som de har snabb autofokus tack vare Dual PDAF-sensorn. När man växlar mellan 70 mm och 105 mm justeras fokus omedelbart, lovar Sony.

Telefonerna har hela fyra objektiv med brännvidderna 16, 24, 70 respektive 105 mm. Båda modellerna är utrustade med Zeiss-optik samt Zeiss T*-beläggning som minskar reflektioner.

Cinematography Pro-appen som introducerades förra året i Xperia 1 har uppgraderats igen, vilket innebär att telefonen klarar 4K HDR 120 fps slow motion-filminspelningar – som kan spela in och spelas upp 5x slow motion när den är inställd på 24 fps. Man kan också filma med 21:9-format och 24/25/30/60 fps.

LensComparison_portrait_16mm_with_logo-1920x1440 LensComparison_portrait_24mm_with_logo-1920x1440 LensComparison_portrait_70mm_with_logo-1920x1440 LensComparison_portrait_105mm_with_logo-1920x1440
<
>
Fyra bilder tagna med Xperia 1 III och brännvidden 16, 24, 70 respektive 105 mm. Även när telelinsen används zoomar den inte in i traditionell mening. I stället växlar kameran direkt mellan 70 och 105 mm med blixtsnabb fokus. (Foto: Sony Mobile)

Xperia 5 III: Skärm och ljud

Xperia 1 III har en 6,5-tums 4K HDR OLED-skärm i 21:9-format med en uppdateringshastighet på 120 Hz, vilket är en markant förbättring mot de två senaste årens Xperia 1-modeller.

Den mindre Xperia 5 III får nöja sig med en 6,1-tums HDR OLED-skärm i 21:9-format och FHD-upplösning. Även där har dock uppdateringsfrekvensen nått upp till 120 Hz.

Liksom sina föregångare har båda mobiltelefonerna X1-processorer för mobila enheter som med hjälp av BRAVIA HDR-remastringsteknik förbättrar allt som användarna ser.

Både Xperia 1 III och Xperia 5 III har dessutom utvecklats i samarbete med Sony Music Entertainment för att garantera autentiska lyssningsupplevelser, berättar Sony Mobile.

De nya modellerna har alltså en nyutvecklad högtalare som gör dem till världens första mobiler som kan återge 360 ​​Reality Audio i högtalarna. Sony garanterar användarna att de kan njuta av ett så autentiskt ljud att det känns som att vara på livekonsert eller i en ljudstudio!

Ljud av hög kvalitet kan naturligtvis också avnjutas med hörlurar – både trådlösa eller med 3,5 mm-kontakt. Ljudstyrkan i 3,5 mm-utgången har förbättrats med cirka 40 %, plus att ljudkvaliteten är optimerad med mindre förvrängning vid maximal nivå.

Förutom att stödja högupplöst ljud (Hi-Res Audio, Hi-Res Audio Wireless, LDAC) klarar både Xperia 1 III och Xperia 5 III DSEE Ultimate.

Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III finns bland annat i en mattsvart färg. Den har 12 GB RAM och antingen 256 GB eller 512 GB inbyggt lagringsutrymme. (Foto: Sony Mobile)

Ytterligare egenskaper

Båda de nya Xperia-mobilerna bygger på Qualcomms senaste Snapdragon 888-processor med inbyggt 5G. Båda har också ett 4500 mAh-batteri som kan laddas upp till 50 % på bara 30 minuter med den medföljande 30 W-laddaren (XZQ-UC1). Xperia 1 III går dessutom att ladda trådlöst och har en batteridelningsfunktion som gör att den kan användas som laddstation för andra enheter.

Xperia 1 III har med en skärm av Gorilla Glass Victus medan Xperia 5 III får nöja sig med Gorilla Glass 6. Båda modellerna har en vattenavvisande och dammtät design och är IP65/IP68-klassade.

Xperia 1 III och Xperia 5 II: Pris

Xperia 1 III kör Android 11 och finns i färgerna svart och lila. Xperia 5 III kör också Android 11 och finns i färgerna svart, rosa och grönt.

Pris och tillgänglighet meddelas vid ett senare tillfälle.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

Är Humane AI Pin ett steg mot en framtid utan skärmar?

App Store-monopolet upphör

Iphone-attack utan försvar

Samsung satsar på AI

Batteritörstiga Apple-klockor

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen