Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B Home:s Julkalender: Lucka 10Delta

Nyhet

Budgetmobiler med toppfunktioner

Xiaomi har lanserat fyra nya mobiler som de flesta har råd med. Den billigaste har 5G och den dyraste 108 megapixlar.

Skrivet av / 2021-03-05 - 08:56
Budgetmobiler med toppfunktioner

Kinesiska Xiaomi har just presenterat sin nya serie mobiltelefoner, Redmi Note 10, och försöker flytta gränserna för vad man kan förvänta sig av mobiler i budget- mellanprisklassen. Det är verkligen inte vardagsmat att hitta 108 megapixlar, 120 Hz AMOLED-skärmar och 5G i mobiler som bara kostar ett par tusenlappar.

Serien består av fyra modeller: Redmi Note 10 Pro, Redmi Note 10S, Redmi Note 10 och Redmi Note 10 5G. Man vinner inga priser om man gissar vilken av dem som har 5G. Men att den dessutom är den billigaste kommer som en liten överraskning. Xiaomi har nämligen valt att inte bara stoppa in alla de lyxigaste funktionerna i en enda supermodell, utan har fördelat dem mellan modellerna i serien.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro. (Foto: Xiaomi)

Redmi Note 10 Pro vinner på skärm och kameraupplösning, med 108 megapixlar respektive 6,7-tums AMOLED-skärm med 120 Hz uppdateringshastighet. Telefonen har fyra kameror på baksidan, inklusive en huvudsensor med 108 Mp. Dessutom finns en tele-makro, en vidvinkelkamera och en djupsensor. Processorn är en Snapdragon 732G. Vi befinner ju oss trots allt i mellanklassen. Xiaomi har uppenbarligen lyssnat när vår testare, Peter Gotschalk, tillrättavisade Samsung för att inte lägga med en laddare till Galaxy S21 5G. Trots budgetpriset ingår nämligen en 33 W-snabbladdare. Svenskt pris är inte satt ännu, men 279 dollar innebär förmodligen 3 000 svenska kronor.

Xiaomi Redmi Note 10 5G. (Foto: Xiaomi)

 

Både Redmi Note 10S och Redmi Note 10 är utrustade med en 6,4-tums AMOLED-skärm. Skillnaden mellan dem är att Note 10S har en huvudkamera på 64 Mp, medan Note 10 får nöja sig med 48 Mp. De andra kamerorna är en 8 Mp-vidvinkel, en 4Mp-makro och en 2 Mp-porträttdjupsensor. Även här får man med en 33 W-snabbladdare på köpet. Priserna börjar gissningsvis på 2 000 respektive 2 500 kronor. Båda mobilerna drivs av en Snapdragon 678-processor, som beskrivs som ”bra för vardaglig användning”.

Redmi Note 10 5G har snabb 5G-uppkoppling, som vi hittills annars mest har sett i toppmodeller. Men med ett pris på 199 dollar lär de svenska priserna hamna någonstans mellan 2 000 och 2 500 kronor, beroende på mängden minne, vilket gör Redmi-telefonen till en av de billigaste med 5G. Den har en 48 Mp-kamera och 6,5-tums skärm. Processorn är en MediaTek Dimensity 700, som Xiaomi hävdar inte drar särskilt mycket ström. Här är 18 W-laddaren extrautrustning.

 

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Exklusiv dykarklocka från Withings

Gemini Nano i Google Pixel 8 Pro

OnePlus har lanserat OnePlus 12

Samsungs webbläsare för Windows

När får min Samsung-mobil Android 14?

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen