Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Budgetmobiler med toppfunktioner

Xiaomi har lanserat fyra nya mobiler som de flesta har råd med. Den billigaste har 5G och den dyraste 108 megapixlar.

Av / 2021-03-05 - 08:56
Budgetmobiler med toppfunktioner

Kinesiska Xiaomi har just presenterat sin nya serie mobiltelefoner, Redmi Note 10, och försöker flytta gränserna för vad man kan förvänta sig av mobiler i budget- mellanprisklassen. Det är verkligen inte vardagsmat att hitta 108 megapixlar, 120 Hz AMOLED-skärmar och 5G i mobiler som bara kostar ett par tusenlappar.

Serien består av fyra modeller: Redmi Note 10 Pro, Redmi Note 10S, Redmi Note 10 och Redmi Note 10 5G. Man vinner inga priser om man gissar vilken av dem som har 5G. Men att den dessutom är den billigaste kommer som en liten överraskning. Xiaomi har nämligen valt att inte bara stoppa in alla de lyxigaste funktionerna i en enda supermodell, utan har fördelat dem mellan modellerna i serien.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro. (Foto: Xiaomi)

Redmi Note 10 Pro vinner på skärm och kameraupplösning, med 108 megapixlar respektive 6,7-tums AMOLED-skärm med 120 Hz uppdateringshastighet. Telefonen har fyra kameror på baksidan, inklusive en huvudsensor med 108 Mp. Dessutom finns en tele-makro, en vidvinkelkamera och en djupsensor. Processorn är en Snapdragon 732G. Vi befinner ju oss trots allt i mellanklassen. Xiaomi har uppenbarligen lyssnat när vår testare, Peter Gotschalk, tillrättavisade Samsung för att inte lägga med en laddare till Galaxy S21 5G. Trots budgetpriset ingår nämligen en 33 W-snabbladdare. Svenskt pris är inte satt ännu, men 279 dollar innebär förmodligen 3 000 svenska kronor.

Xiaomi Redmi Note 10 5G. (Foto: Xiaomi)

 

Både Redmi Note 10S och Redmi Note 10 är utrustade med en 6,4-tums AMOLED-skärm. Skillnaden mellan dem är att Note 10S har en huvudkamera på 64 Mp, medan Note 10 får nöja sig med 48 Mp. De andra kamerorna är en 8 Mp-vidvinkel, en 4Mp-makro och en 2 Mp-porträttdjupsensor. Även här får man med en 33 W-snabbladdare på köpet. Priserna börjar gissningsvis på 2 000 respektive 2 500 kronor. Båda mobilerna drivs av en Snapdragon 678-processor, som beskrivs som ”bra för vardaglig användning”.

Redmi Note 10 5G har snabb 5G-uppkoppling, som vi hittills annars mest har sett i toppmodeller. Men med ett pris på 199 dollar lär de svenska priserna hamna någonstans mellan 2 000 och 2 500 kronor, beroende på mängden minne, vilket gör Redmi-telefonen till en av de billigaste med 5G. Den har en 48 Mp-kamera och 6,5-tums skärm. Processorn är en MediaTek Dimensity 700, som Xiaomi hävdar inte drar särskilt mycket ström. Här är 18 W-laddaren extrautrustning.

 

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Rulla till toppen