TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Vikbar iPhone kan få självreparerande skärm

I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.

forfatter
Publicerad 2022-09-22 - 16:47

Under de senaste åren har Apple arbetat med att utveckla en hopfällbar mobil, men där konkurrenten Samsung sedan länge har släppt flera hopfällbara mobiler – inklusive de helt nya modellerna, Samsung Galaxy Z Fold 4 och Samsung Galaxy Z Flip 4 – har Apple ingen brådska.

Tvärtom verkar Apple mena att tekniken inte är redo. Och även om de vikbara mobilerna gradvis har etablerat sig som en kategori på marknaden, har det inte varit utan utmaningar för tillverkarna. Samsung var redan 2019 tvungna att skjuta upp den första Galaxy Fold på obestämd tid på grund av problem med skärmtekniken.

Läs också Samsung Galaxy Fold skjuts upp på obestämd tid Du skulle ha kunnat beställa den på fredag, men i sista sekunden ställer Samsung in lanseringen.
blank

Men nu kan Apple möjligen vara närmare att nå målet om en teknik för vikbara skärmar som uppfyller elektronikjättens egna kvalitetskrav.

Förra veckan fick Apple åtminstone patent på en ny lösning som kombinerar vikbara och icke-vikbara skärmytor samtidigt som den vikbara skärmen ska vara ”självläkande”.

Patentet, som lämnas in under rubriken ”Electronic devices with flexible display cover layers” är skrivet på typiskt ”patentspråk”, så det kan vara lite svårt att genomskåda exakt hur den självreparerande skärmtekniken ska fungera.

Apple uttrycker det så här:

”Under drift av en elektronisk enhet kan displayskyddsskiktet för den elektroniska enheten repas eller bucklas. För att förbättra den elektroniska enhetens estetik kan det vara önskvärt att förekomsten av repor och bucklor minimeras. För att minska antalet bucklor, repor eller andra brister i ett skärmskyddslager kan skärmskyddsskiktet innehålla ett lager av självläkande material.”

Enligt Apple kommer de vikbara delarna av skärmen att innehålla ”ett lager elastomer”. En elastomer är ett polymermaterial med viskoelasticitet, som i verkligheten är ett slags gummi. Detta är det så kallade självreparerande skärmelementet, eftersom elastomer är flexibelt men som vanligtvis återgår till sin ursprungliga form.

”Självläkning kan förekomma i skiktet av självläkande material automatiskt (t.ex. när den självläkande beläggningen bucklas kan beläggningens material fylla bucklan även utan yttre ingrepp). Alternativt kan självläkningen initieras eller påskyndas av externt applicerad värme, ljus, elektrisk ström eller annan typ av yttre stimulans”, står det vidare i patentet.

blank
Illustration från patentansökan.

Naturligtvis är teknikens användningsområde inte begränsat till vikbara mobiler. Tvärtom betonas i texten att lösningen skulle kunna användas till exempel i en bärbar dator såväl som i mindre enheter som armbandsur.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
blank
Här är Google Pixel 7 och Pixel 7 Pro De nya Google-telefonerna är nu tillgängliga för förbeställning och börjar säljas 13 oktober.
Håll ögonen öppna när Google lanserar Pixel idag Vad kommer vi att få se när Google lanserar ny hårdvara idag? Vi är självklart på plats, men du kan också hänga med på skärmen hemma.
Nya kinesiska mobiler på den svenska marknaden Xiaomi 12T Pro har en 200 Mp-kamera, medan den vanliga Xiaomi 12T måste "nöja sig" med 108 Mp.
Google säger adjö till spelströmning Den 18 januari 2023 stängs Googles molnbaserade speltjänst Användare får tillbaka sina pengar.
blank
Nu är USB-C-lagen antagen Konsumenterna kommer snart att kunna använda en enda laddningslösning för sina elektroniska enheter, meddelar EU-parlamentet.
blank
Photoshop Elements blir ännu coolare Adobe gör fotoredigering roligare utan att det kostar skjortan.
Följ Ljud & Bild