Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Var f-n är mina bilder?

Om du har uppdaterat din iPhone eller iPad till iOS 8 så har du kanske undrat vart bilderna har tagit vägen. Här är svaret.

Av / 2014-09-26 - 09:42
Var f-n är mina bilder?

För ett par dagar sedan uppdaterade jag min iPhone 5S till den senaste versionen av Apples operativsystem, iOS 8.

Efteråt var jag säker på att jag hade gjort något fel – kanske hade det hänt något med min säkerhetskopia? – för alla bilder jag hade tagit med mobilkameran var spårlöst försvunna. Och detsamma gällde bildmappen Kamerarulle från Bilder-appen.

Vid en närmare undersökning visade det sig att även bildströmsmappen hade försvunnit, så det var inte bara bilderna jag tagit med min iPhone som var borta utan även bilderna från mina andra iOS-enheter.

Har du varit med om samma sak – och det har du om du har uppdaterat till iOS 8 – så vet du vad jag pratar om.

Men nu har jag hittat bilderna. Och upptäckt att Apple har infört ett helt nytt sätt att organisera bilder på. Det är inte en lösning som jag är speciellt förtjust i, men nu är det den som gäller så då vill jag passa på att berätta vad det är som hänt med era bilder.

Längst ner i appen Bilder finns två alternativ: Bilder och Album. Förr i tiden var Kamerarullen en mapp under Album, och detsamma gäller Min bildström. Dessa två mappar är nu ersatta av en gemensam mapp som heter Senast tillagda, som alltså innehåller både de bilder du har tagit med mobilkameran OCH bilder från dina andra iOS-prylar om du har markerat Min bildström på alla enheter under iCloud-inställningen.

IMG_1712
Mapparna Kamerarulle och Min bildström har ersatts av mappen Senast tillagda.

Numera är det alltså ingen skillnad på vilken enhet som har tagit bilden, allting hamnar i samma mapp. Och medan den gamla Kamerarullen kunde rymma så många bilder som telefonen hade plats för, och Min bildström-mappen innehöll de senaste 1000 bilderna från dina andra enheter, så innehåller Senast tillagda-mappen bara bilder från de senaste 30 dagarna. Sedan försvinner de från mappen!

IMG_1714
Senast tillagda-mappen innehåller bilder från alla dina iOS-enheter (om bildströmmen är aktiverad), men bara från de senaste 30 dagarna.(Dansk skärmdump.)

Men oroa dig inte, bilderna försvinner inte från telefonen. Du behöver bara leta efter dem på ett annat ställe. Och det är under Bilder, som sedan ger dig visningen År, Samlingar och Ögonblick.

IMG_1716

Den här visningen organiserar dina bilder efter årtal samt geografisk plats kopplad till tidpunkt. Jag hittar alltså mina bilder från min tripp till New York i juni genom att dyka ner i 2014 och sedan välja New York & Downtown, som är en samling bilder från 11:e till 19:e juni. Väljer jag den samlingen får jag en mer detaljerad översikt över mina bilder från New York, precis som jag också får en översikt på en karta som visar var någonstans bilderna är tagna.

IMG_1715
Här är visningen År, Samlingar och Ögonblick. (Dansk skärmdump.)

Precis som mappen Senast tillagda under Album innehåller År, Samlingar och Ögonblick under Bilder alla bilder du tar – både med aktuell enhet och dem som delas via bildströmmen.

IMG_1717
Här har vi gjort en djupdykning ner i Ögonblick, där både specifika platser och datum från min resa till New York visas. (Dansk skärmdump.)

Om du vill kan du göra en mapp under Album – och till exempel kalla den för ”New York” – och sedan hitta de bilder du vill ha under År, Samlingar och Ögonblick och sedan flytta dem till mappen, men det kräver en del arbete.

Du kan också dela bilder direkt från År, Samlingar och Ögonblick till exempelvis Facebook, men om du tvärtom använder Facebook-appen och vill dela bilder därifrån så har appen bara tillgång till bilder som är organiserade under Album. Detta kan eventuellt lösas med en uppdatering av Facebook-appen längre fram, men i dagsläget får du leva med att äldre bilder antingen måste delas direkt från Apples egen Bilder-app eller att du får lägga lite tid på att sortera bilderna för hand och lägga dem i mappar.

Jag gillar många av nyheterna i iOS 8 men detta är inte en av dem!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Budgetmobil och billig smartklocka från CMF by Nothing

Google säger adjö till Samsung-chip

Galaxy Unpacked: Så dyr blir Samsung Galaxy Ring

Galaxy Unpacked: Ny läcka avslöjar allt!

Rekordförsäljning av kommande iPhone tack vare Apple Intelligence?

Galaxy Unpacked: Enorm Samsung Galaxy Watch-läcka

Rulla till toppen