Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

TomTom och Huawei ingår samarbete om en ny kart-app

Den kinesiska mobiltillverkaren tar ännu ett steg mot att bryta sig loss från Googles ekosystem.

Av / 2020-01-21 - 08:27
TomTom och Huawei ingår samarbete om en ny kart-app

Holländska TomTom, som är en av världens största tillverkare av navigationslösningar, har avslöjat att de ingått ett avtal med kinesiska Huawei.

Avtalet ger Huawei rätt att använda TomToms kartor och tjänster i mobil-appar. Detta gäller bland annat TomToms unika trafikinformation och deras navigationsprogramvara.

TomToms talesman, Remco Meerstra, säger till Reuters att avtalet ingicks för en tid sedan, men även om TomTom först nu har valt att offentliggöra affären så vill han inte att avslöja fler detaljer.

Affären är goda nyheter för både Huawei och TomTom. Den kinesiska mobiltillverkaren är fortfarande hårt drabbad av den amerikanska bojkotten som innebär att Google sedan sommaren 2019 har varit tvungna att avbryta sitt samarbete med Huawei.

TomTom är också under hård marknadspress eftersom alla numera har Google Maps installerat på sina mobiler. Av samma anledning sålde det holländska företaget förra året sin avdelning som tillverkar fysiska navigationsenheter för bilar. Köparen var däcktillverkaren Bridgestone. Skälet till försäljningen är att TomTom uteslutande ska satsa på sin digitala verksamhet i framtiden.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

Budgetmobil från Nothing

Apple tillåter webappar trots allt

Nya funktioner för Pixel-enheter

Sagan om ringen?

OnePlus Watch 2 presenterad i Barcelona

0
Rulla till toppen