Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Sony lanserar Xperia 1 V

Den nya Android-smarttelefonen fokuserar särskilt på video och fotografering.

Av / 2023-05-11 - 11:46
Sony lanserar Xperia 1 V

Sonys Xperia-telefoner är först och främst inriktade på kameran, och den nya Xperia 1V har tre objektiv: ett 12 Mp 16 mm ultravidvinkel, ett 52 Mp 24 mm vidvinkel och ett 12 Mp teleobjektiv med optisk zoom med en brännvidd på 85–125 mm.

Det primära objektivet drar nytta av Sonys helt nya Exmor T for Mobile bildsensor som ska vara dubbelt så bra som sin föregångare i svagt ljus. Exmor T for Mobile ska också kunna leverera nästan filmisk bildkvalitet, lovar Sony, inklusive mjukare färger, mer naturlig hudton och mindre av sådant bildbrus som tenderar att uppstå under mörka scener.

Läs också Samma framgångsrecept som förra året Sony Xperia 1 IV kommer inte att revolutionera mobilmarknaden. Men för nördar och halvprofessionella är den nog det bästa mobilvalet just nu.

De andra två objektiven har, som förra årets modell, bildsensorn Sony Exmor RS for Mobile, som har en läshastighet på upp till 120 fps. Därmed kan mobilen också i år spela in i 4K 120 fps med upp till 5x slow motion-videoinspelningar. Eye-AF (autofokus) i realtid och realtidsspårning på alla tre objektiven stöds också.

Xperia 1V använder artificiell intelligens för att analysera avstånd, så att kameran kan fokusera på även avlägsna motiv, säger Sony. För första gången får Xperia 1V också blixtsnabb kontinuerlig burst-fotografering med upp till 30 fps (bilder per sekund) med AF/AE-spårning. Med andra ord missar man inte några höjdpunkter på vägen.

Sony Xperia 1 V
Telefonen levereras med en rad förinstallerade färger som Creative Look samt en högpresterande autofokus (AF) i realtid. Xperia 1V levereras också med en rad förinstallerade färgfilter, till exempel Colorful Flowers och Clear Blue Sky – det också möjligt att välja ett mjukt, transparent resultat. (Foto: Sony)

Fokuserar också på ljud

Dessutom har Xperia 1 V nu också en ny mikrofon som är placerad nära bakre kameran som tar hänsyn till och prioriterar röster. På så sätt fångas innehållsskaparens röst tydligt, även på en bullrig plats utomhus, lovar den japanska producenten.

Sony Xperia 1V är också utformad för att leverera en ren och autentisk lyssningsupplevelse, garanterar Sony. Därför har telefonen också ljudfunktioner som utvecklats i samarbete med Sony Music Entertainment. Till exempel är Xperia 1V utrustad med stereohögtalare som förbättrar ljudet av bas- och bastrummor.

Telefonen har även musikinspelningsfunktionen Music Pro som gör det möjligt att använda telefonen för ljudinspelningar på professionell nivå tack vare en unik molnbaserad bearbetning av ljudet.

Bland annat tar behandlingen i molnet bort oönskat brus från ljudinspelningarna via en teknik som separerar ljudkällorna från varandra. När du sjunger och samtidigt spelar antingen en akustisk gitarr eller ett piano, kan Music Pro bland annat separera sång- och instrumentljuden och mixa dem i valfri balans.

Ytterligare specifikationer

Sonys nya telefon har Snapdragon 8 Gen 2-systemkrets samt 5G och WiFi 6E. Den har 12 GB minne, 256 GB inbyggt lagringsutrymme (utbyggbart med externt microSD-kort) och med ett stort 5 000 mAh batteri.

Sony Xperia 1 V

Xperia 1 V:s baksida har en funktionell design och är skapad med ett specialutvecklat strukturglas som i kombination med smala slitsar på sidan ger ett säkert och halkfritt grepp, även under längre inspelningar, försäkrar Sony. (Foto: Sony)

OLED-skärmen är 6.5 tum, har 4K-upplösning och en uppdateringsfrekvens på 120Hz. Xperia 1V är också IP65/68-certifierad och är utrustad med Gorilla Glass Victus 2 på både fram- och baksida.

Sony Xperia 10 V

Förutom flaggskeppsmodellen har Sony idag också presenterat Sony Xperia 10 V som har ett rejält stort batteri med tanke på prisklassen.

Den nya mellanklassmobilen kan skryta med 5000 mAh batterikapacitet, samt är IP65/68-certifierad och utrustad med Gorilla Glass Victus-skärm. Xperia 10 levereras också med 6 GB minne och 128 GB inbyggt lagringsutrymme som kan utökas med upp till 1 TB med externt minneskort.

Systemkretsen är en Snapdragon 695 5G från Qualcomm, medan OLED-skärmen mäter 6,1 tum. De tre kamerorna har ultravidvinkel-, vidvinkel- och teleobjektiv.

Pris och tillgänglighet

Från och med 12 juni kommer det att vara möjligt att förbeställa den nya Sony Xperia 1 V, som landar i butikerna senare i juni. Det rekommenderade priset är 14 990 kronor. Xperia 1 V har lanserats i tre färger – Black, Khaki Green och Platinum Silver – och alla tre versionerna kommer att finnas tillgängliga i Sverige.

Sony Xperia 10 V
Xperia 10V stöder också e-SIM. Den nya telefonen kommer att finnas i färgerna lavendel, salvia grön, vit och svart. (Foto: Sony)

Xperia 10 V kommer att kosta 4 990 kronor, och den kommer också att landa i butikerna under nästa månad.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare Galaxy Watch

Huaweis efterträdare återvänder

Nu är Gemini Nano för Pixel 8 här

Nu ska budgetmobilerna bli läckra

Var det allt, Apple?

Apples årliga mjukvaru-uppdatering

Skärmljus inte så illa för din sömn

Gemini-appen på svenska

Samsungs smartklockor får artificiell intelligens

57 procent av Googles mobilkunder kommer att byta

Rykte: iOS 18 kommer att få AI-genererade Emojis och ChatGPT-partnerskap

Med M4-chippet börjar Apples slutspurt i AI-racet

Rulla till toppen