TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Sony lanserar Xperia 1 IV

Den nya Android-mobilen satsar extra mycket på video och foto.

forfatter
Publicerad 2022-05-11 - 14:17

Xperia 1 IV har tre objektiv: ett 16 mm ultravidvinkel, ett 24 mm vidvinkel och ett nytt teleobjektiv för äkta optisk zoom med en brännvidd på 85–125 mm. Alla objektiv är utrustade med en 12 Mp Exmor RS-mobilbildsensor som har en läshastighet på upp till 120 fps.

Tack vare den här funktionen kan Xperia 1 IV spela in i 4K/120 fps med upp till 5x slow motion-video, Eye AF (autofokus) i realtid och realtidsspårning med alla tre objektiven.

Xperia 1 IV har även Zeiss-optik som har kalibrerats specifikt för Xperia-mobilerna, samt Zeiss T*-beläggning som reducerar reflektioner i den bakre kamerans linser.

Läs också Tredje gången gillt Xperia 1 III är kanske Sonys bästa mobiltelefon hittills. Alla föregångarnas goda egenskaper är bevarade och det har skett förbättringar där det räknas.
Sony Xperia 1 III

För videografer erbjuder Xperia 1 IV spännande nyheter i form av appen Videography Pro, som samlar alla videoinställningar på ett ställe. Du kan därför enkelt justera inställningar som fokus, exponering och vitbalans – även under inspelningen. Xperia 1 IV stöder Eye AF-teknik och objektspårning för video och har multiframe-video så gör att du kan filma med dynamiskt omfång utan att påverka upplösningen. Med appen Cinematopgrahy Pro får du ännu fler möjligheter genom parametrar och färginställningar som används av professionella videografer.

Xperia 1 IV är kompatibel med Sony Alpha-kameraserien, vilket gör att kameran kan användas för att streama video i hög kvalitet, samtidigt som Xperia 1 IV används som en extern bildskärm. (Foto: Sony)

Fokus även på ljud

Xperia 1 IV är konstruerad för att ge en ren och autentisk lyssningsupplevelse, hävdar Sony. Därför har den ljudfunktioner utvecklade i samarbete med Sony Music Entertainment. Telefonen har nya stereo-fullregisterhögtalare som förbättrar ljudet från bas och bastrummor. Stereohögtalaren återger även 360 Reality Audio.

Sony Xperia 1 IV
Xperia 1 IV är utrustad med nya ”full-stage-högtalare” som förbättrar basljudet. Stereohögtalaren återger även 360 Reality Audio. (Foto: Sony)

Mobilen har också en helt ny musikinspelningsfunktion, Music Pro, som gör det möjligt att använda telefonen för ljudinspelningar på en professionell nivå, tack vare en unik molnbaserad bearbetning av ljudet.

Enligt Sony konverterar Music Pro röster som är inspelade med Xperia 1 IV så att de låter som om de är inspelade i en professionell studio.

Molnbehandlingen tar också bort oönskat brus från ljudinspelningarna med hjälp av en teknik som separerar ljudkällorna från varandra. Sedan återger telefonen frekvensgången från Sonys kondensatormikrofoner samtidigt som den lägger på en efterklang, som om den kom från en professionell studio. När du sjunger och spelar en akustisk gitarr samtidigt kan Music Pro till och med separera sång- och gitarrljuden från varandra och mixa dem i valfri balans. Ljudinspelning och redigering är gratis, medan den molnbaserade bearbetningen av hög kvalitet kräver ett månadsabonnemang.

Ytterligare specifikationer

Sonys nya mobil har Snapdragon 8 Gen 1-processor samt 5G och Wi-Fi 6E. Den är utrustad med 12 GB RAM, 256 GB ROM och ett stort 5 000 mAh-batteri.

Sony Xperia 1 IV
Enligt Sony konverterar Music Pro röster inspelade med Xperia 1 IV som om de var inspelade i en professionell studio. (Foto: Sony)

OLED-skärmen är 6,5 tum stor och har 4K-upplösning och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Enligt Sony är den också 50 % mer ljusstark än sina föregångare.

Xperia 1 IV är IP65/68-certifierad och har Gorilla Glass Victus på både fram- och baksidan.

Sony Xperia 1 IV
Xperia 1 IV har lanserats i tre färger: Black, Ice White och Purple. (Foto: Sony)

Pris och tillgänglighet

Från och med 23 maj går det att förbeställa den nya mobilen som kommer till butikerna i mitten av juni. Riktpriset är 14 000 kronor.

Xperia 1 IV har lanserats i tre färger – Black, Ice White och Purple – och vi räknar med att alla tre versionerna släpps på den svenska marknaden.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

OnePlus bekräftar överraskande iPad-konkurrent OnePlus Pad kommer lanseras den 7 februari
Omvänd? Är verkligen iPhone den bästa mobilen? Varför skulle den vara det i så fall? Som inbiten Android-användare har jag antagit utmaningen att under en period leva med två iOS-produkter. Oklart om jag ska skratta eller gråta…
Har Motorola hittat G-punkten? Den kinesiska mobiltillverkaren lanserar tre nya billiga mobiler.
Nu kan du titta på TikTok på Samsung TV Nu är TikTok-appen tillgänglig på svenska Samsung-skärmar.
Samsung Galaxy S23 om hörnet - Nu är datumet känt! Första fysiska Galaxy Unpacked-evenemanget på tre år.
Följ Ljud & Bild