Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Snapdragon 865 har 5G och 8K-video

De flesta av nästa års toppmobiler kör med Qualcomms nya värstingprocessor. Och det betyder 5G i långa banor.

Av / 2019-12-11 - 17:00
Snapdragon 865 har 5G och 8K-video

De flesta Android-baserade toppmobiler har Qualcomms Snapdragon-processorer. 2019 var Snapdragon 855 det bästa av det bästa från Qualcomm, den trimmade processorn satt bland annat i flaggskepp som OnePlus 7 Pro, Sony Xperia 1 och Samsung Galaxy Fold.

2020 kommer Qualcomms bästa processor att heta Snapdragon 865, meddelade chiptillverkaren nyligen, och eftersom det finns all anledning att förmoda att många toppmobiler kommer att baseras på Qualcomms teknik även 2020 så ger de nya funktionerna i Snapdragon 865 en bra fingervisning om vad vi kan förvänta oss av nästa års lyxigaste mobiler.

Först och främst blir 2020 året när din nya mobil förmodligen får 5G. Åtminstone om den är utrustad med Snapdragon 865, för med Qualcomms nya processor är 5G obligatoriskt.

Visserligen har Snapdragon 865 inte 5G integrerat, men processorn kommer bara att levereras på ett chipset med ett separat 5G-modem, nämligen Snapdragon X55 5G Modem RF. Med andra ord kommer det inte vara möjligt för tillverkare att konstruera en mobil som bygger på Snapdragon 865 och sedan leverera den med ett 4G-modem i stället för det obligatoriska 5G-modemet. Varför Qualcomm har valt just den här konstruktionen vet vi inte, eftersom en annan av företagets nya processorer, Snapdragon 765, har ett integrerat 5G-modem, vilket betyder lägre strömförbrukning och därmed längre batteritid.

Snapdragon 865 har inte ett integrerat 5G-modem, utan det externa Snapdragon X55 5G-modemet. (Foto: Qualcomm)

8K-video och Dolby Vison

Men Snapdragon 865 har andra fördelar än 5G. Qualcomm har nämligen också avslöjat att den kommande processorn kommer att stödja 8K-video och Dolby Vision HDR.

Den höga upplösningen och Dolbys HDR-teknik innebär att din framtida mobiltelefon både kommer att kunna filma och visa video med större detaljrikedom, bättre kontrast och mer naturliga färger i de ljusa områdena.

Snapdragon 865 kommer också att kunna spela in 4K-video med 120 fps, ta 200 Mp-bilder samt spela in video i slow motion med 960 fps.

Naturligtvis finns det ingen garanti för att alla nya toppmodeller får alla dessa nya funktioner. Bland annat eftersom tillverkaren förmodligen måste betala för en separat licens från Dolby för att kunna använda Dolby Vision HDR.

De levereras med Snapdragon 865

Ett antal tillverkare har redan meddelat att de tänker lansera mobiler baserade på Snapdragon 865 under 2020, bland annat HTC, LG, Motorola, OnePlus, Oppo och Xiaomi.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen