TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Samsung lanserar Galaxy Watch 4

Kommer i två versioner: Galaxy Watch 4 och Galaxy Watch 4 Classic.

forfatter
Publicerad 2021-08-11 - 16:00

Det var länge sedan vi testade någon av Samsungs smartklockor. Förra gången var i början av 2020, när vi tittade närmare på Galaxy Watch Active 2.

Men på dagens Samsung Galaxy Unpacked-evenemang var inte nya vikmobiler det enda som den sydkoreanska elektronikjätten hade på programmet. Vi presenterades också för en helt ny smartklocka, Samsung Galaxy Watch 4, som till och med är en av de första klockorna på marknaden som bygger på Googles nya Wear OS-plattform.

Med andra ord kommer vi väldigt snart att få chansen att testa en smartklocka som har potential att göra livet surt för den så dominerande Apple Watch.

Samsung Galaxy Watch 4
Den sportiga Galaxy Watch 4 har ett sportarmband och boett av aluminium. (Foto: Samsung)

Två versioner av Galaxy Watch 4

Under urtavlan är de två modellerna helt identiska, ändå presenterar Samsung den nya Galaxy-klockan som två olika versioner: den sportiga Galaxy Watch 4 med sportarmband och boett av aluminium samt Galaxy Watch 4 Classic i rostfritt stål och med klassiska klockarmband.

De senaste versionerna av Samsungs smartklockor har varit baserade på sydkoreanernas egen Tizen-plattform, som haft ett begränsat ekosystem och brist på appar. Nya Galaxy Watch 4 har kvar många av Tizen-funktionerna, men kombinerar gränssnittet med Googles Wear OS vilket ger användaren tillgång till ett mycket större antal (Google-)tjänster som Google Maps, Google Fit och Googles röstassistent.

Ändå finns alla Samsungs hälso- och fitness-appar, som nu stöds av ett helt nytt chip som heter Samsung BioActive Sensor och som ger klockan med PPG (blodsockersmätning), EKG (hjärtrytm) och BIA (bioelektrisk impedans = mätning av kroppsfett).

Samsung Galaxy Watch 4 har också förbättrad sömnövervakning och kan bland annat registrera om – och hur högt! – du snarkar.

Samsungs eget One UI ser till att klockan ständigt synkroniseras med användarens Galaxy-mobil (till exempel inställningar och appar).

Samsung Galaxy Watch 4 Classic
Samsung Galaxy Watch 4 Classic är gjord av rostfritt stål och har ett klassiskt klockarmband. (Foto: Samsung)

Priser och tillgänglighet

Galaxy Watch 4 och Galaxy Watch 4 Classic släpps i svenska butiker 27:e augusti.

Priserna börjar på 2 800 kronor för Galaxy Watch 4 med 40 mm urtavla och Bluetooth och går ända upp till 4 700 kronor för Galaxy Watch 4 Classic med 46 mm urtavla och inbyggt LTE.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend