TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Nya iPhone-modeller och Apple Watch

Lika säkert som att löven gulnar på träden om hösten är det att Apple lanserar nya mobiler.

forfatter
Publicerad 2018-09-12 - 21:58

Steve Jobs Theater var återigen platsen för lanseringen av nya iPhone-modeller, en ny Apple Watch och naturligtvis nytt operativsystem för miljontals iPhone-användare över hela världen.

Efter ett fläskigt intro med filmmusiken från Mission Impossible och med god hjälp av av Apples rösttjänst Siri överlämnade en väska till Tim Cook. Men i den låg inte någon ny iPhone. I stället fanns där en fjärrkontroll till presentationen som visades.

Efter en lång introduktion om antalet användare – 2 miljarder – och den föga överraskande upplysningen om att Apple Watch är inte bara världens mest sålda smartklocka, utan världens mest sålda klocka på alla sätt och vis, var det dags för en introduktion till hur viktig Apple Watch för människors liv.

Större skärm

Men visst. Det viktigaste budskapet är hur fint Apple Watch kan hjälpa användaren, med hjälp av smarta hälso-appar. Det är ju faktiskt viktigt och kan vara avgörande för folks hälsa, för att inte tala om liv.

Nu kommer fjärde generationen och äntligen har den lagt på sig lite. Nya Apple Watch 4 finns i storlekarna 40 och 44 mm, med 35 och 32 procent större skärm som visar mer information. Och den har blivit tunnare. Och lättare att anpassa.

Foto: Apple
Foto: Apple

Och har nya teman och breathe-funktion som hjälper dig att andas lugnare.

Ny högtalare, flera funktioner i kronan och en baksida av svart keramik och safirglas, och naturligtvis en ny, tvåkärnors 64-bitars processor som är dubbelt så snabbt som tidigare.

 

Bättre hälsoövervakning

Apple har byggt in ett nytt gyro och ny accelerator som upptäcker om användaren faller. Om det händer och det tar ett innan användaren reagerar så ringer klockan automatiskt upp larmcentralen.

Skulle hjärtrytmen förändras drastiskt så registreras det, och klockan varnar användaren och rekommendera ett läkarbesök. Inte nog med det, man kan göra ett EKG för säkerhets skull.

Foto: Apple
Foto: Apple

Hjärtfrekvens och sinusrytm, allt kan delas med läkaren i en PDF.

S4-generationens har behållit batteritiden på 18 timmar och har Bluetooth 5, GPS, 50 procent starkare högtalare och det går att ringa med den – i de länder som har mobiloperatörer som stöder e-sim i Apple Watch.

Priserna börjar på 300 dollar men S3-versionen finns kvar och säljs för 279 dollar, alltså ungefär 2 500 kronor. S4 släpps i 26 länder från 21 september och kan beställas redan i dag.

Operativsystemet är nya watchOS 5.

iPhone Xs och Xs max

En helt ny iPhone kommer naturligtvis inte som en överraskning. Nya iPhone Xs är vattentät ner till två meter och gjord av kirurgiskt stål med det tåligaste glaset hittills som täcker en ny 5,8-tums super retina-skärm med OLED-panel.

Mobiltelefonen finns i guld, silver och grått.

Inte nog med det, den ännu större iPhone Xs Max har 6,5-tums OLED-skärm.

Foto: Apple
Foto: Apple

Ännu snabbare

De nya iPhone-mobilerna har nya sensorer och snabbare och säkrare Face-ID med en ny A12 bionic-processor. De är också snabbare och kan utföra 5 triljoner operationer per sekund, med en processor som har 6,9 miljarder transistorer i en sexkärnig arkitektur, med fyrakärnig grafikprocessor som ger 50 procent snabbare grafik.

En iPhone är naturligtvis mer än specifikationer, men vi finns på plats i San Francisco och kommer snart med våra första intryck av de nya modellerna. Så häng med!

Den kraftfulla processorn och grafikmotorns kapacitet innebär att iPhone-modeller är ännu bättre för spel, vilket Todd Howard från Bethesda Game Studios demonstrerade med Elder Scrolls Blades på en iPhone XS Max. Desto mer fascinerande var kanske demon av Homecourt som gjordes av David Lee från Nex Team och NBA NBL-legenden Steve Nash, som visade hur man gör basketträningen mer vetenskapligt med sin iPhone.

Foto: Apple
Foto: Apple

Stödet för AR (augmented reality) är också bättre, vilket demonstrerades av Atli Mar från Directive Games i en multiplayer-version av Galaga AR.

Foto: Apple
Foto: Apple

Bättre kamera

Kameran är ofta den främsta anledningen till att köpa en dyr telefon. Och den senaste generationen iPhone har givetvis en ännu med avancerad kamera än tidigare. En 12 Mp-bildsensor med optisk bildstabilisering, tele- och vidvinkelbrännvidd, bländare 1,8 samt Pixel Focus ska ge ännu bättre bilder.

Men det är inte allt. En bildprocessor ska klara bilddynamiken bättre med HDR, kameran tar en serie med fyra bilder om motivet rör sig och väljer sedan den bästa av dem och kombinerar dem för ett bättre resultat. Apple hävdar också att brusreduceringen är bättre, speciellt vid långa exponeringar. Som annars brukar vara problematiska, även med riktiga kameror.

Jämfört med en iPhone X är batteritiden 30 minuter bättre i Xs och 90 minuter bättre i den större Xs Max.

Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild
Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild

Dual SIM

Med eSIM kombinerat med ett SIM-kort är det möjligt att ha två abonnemang i mobiltelefonen. Dual SIM Dual Standby (DSDS) heter tekniken och använder integrerat SIM som kan aktiveras av operatörer som stöder den. Tanken på att ha jobb-och privatabonnemang i samma mobil är lockande för många.

Foto: Apple
Foto: Apple

iPhone Xr

En lite enklare iPhone är också på gång. Den heter Xr och har en 6,1-tums LCD-skärm. Den är IP67-klassad och har en skärm som heter Liquid Retina som sträcker sig över fronten som på en iPhone X, med 326 ppi-upplösning och stöd för True Tone-färger, Face ID, samma A12-processor som de övriga samt en 12 Mp-kamera på baksidan.

Xr finns i vitt, svart, blå, korallblå, gul och som Product Red.

Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild
Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild

Priser

iPhone Xr finns med 64, 128 och 256 minne och kostar från 749 dollar. Den går att beställa från 19 oktober och släpps 26 oktober.

iPhone Xs börjar på 999 dollar och finns med 64, 256 och 512 GB. iPhone Xs Max börjar på 1099 dollar. Beställningar kan läggas från och med 14 september och leverans sker från 21 september i de första länderna. En vecka senare i övriga länder.

Foto: Apple
Foto: Apple
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend