Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nya Android heter Android 10

Nu får Android-versioner inte namn efter godsaker längre.

Av / 2019-08-23 - 08:42
Nya Android heter Android 10

Cupcake, Donut, Gingerbread, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow, Nougat och Oreo. Det här är bara några av de ”efternamn” som Googles kommersiella version av Android-operativsystemet har haft sedan lanseringen för drygt 10 år sedan.

Men nu är det slut med godisnamnen. Det blev klart när Google avslöjade det officiella namnet på den senaste Android-versionen, som släpps officiellt om några veckor och som hittills har varit känd under kodnamnet Android Q.

Det nya namnet blir kort och gott Android 10, vilket helt enkelt bara är versionsnumret. Det avslöjar Google i ett blogginlägg.

”Som ett globalt operativsystem är det viktigt att våra namn är lätta att förstå och går att känna igen av alla i hela världen”, skriver Sameer Samat, Vice President of Product Management. Han fortsätter:

”Till exempel är det svårt att höra skillnaden på R och L på vissa språk. Så när vissa personer hörde oss säga Android Lollipop var det inte uppenbart att namnet hänvisar till versionen efter KitKat. […] Vi vet också att pajer inte är en efterrätt på vissa platser och att marshmallows, även om de är läckra, inte är ett populärt godis i många delar av världen”

Ny design

I samma andetag avslöjar Google att Android får en ny logotyp – nu är den lilla gröna roboten en integrerad del av den visuella designen.

https://twitter.com/Android/status/1164527655368253440

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen