Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Ny iPhone-klon från OnePlus

Varför uppfinna hjulet på nytt när man kan lära av – och kopiera – konkurrenterna?

Av / 2017-06-21 - 13:51
Ny iPhone-klon från OnePlus

Så verkade kinesiska OnePlus ha tänkt när de i går kväll på en rad popup-event på olika platser i världen avtäckte den nya toppmobilen OnePlus 5.

 

Vi var på plats i Köpenhamn och fick se den bandade och Apple-inspirerade presentationen på storskärm, varpå vi fick den nya telefonen i handen. Och du kan se fram emot 27:e juni när den dyker upp i butikerna. Det går redan nu att förbeställa den.

En iPhone 7 Plus-klon
Det är lätt att se varifrån OnePlus har fått den mesta inspirationen. OnePlus 5 ser nästan ut som en kopia av iPhone 7 Plus, särskilt på baksidan där det sitter en kamera med två linser. Även linsernas funktioner är likadana: den ena är huvudobjektivet och den andra används för optisk zoom. Precis som i iPhone 7 finns dessutom en speciell porträttfunktion som gör att man kan fokusera på förgrunden och sudda till bakgrunden. Enligt tidiga recensioner är dock den här funktionen lite väl ivrig hos OnePlus, med resultatet att bilderna ser överdrivet suddiga ut och tappar detaljer. Så fort vi får tag i vårt exemplar ska vi naturligtvis testa funktionen grundligt.

På ett väsentligt område skiljer sig OnePlus dock från Apple: de har låtit minijack-utgången vara kvar till hörlurarna – vilket de skojade om under presentationen: ”Naturligtvis har vi inte tagit bort DEN.”

Raketsnabb och massor av RAM
En sak som alla dock påpekar är hur blixtrande snabb den är. OnePlus 5 är utrustad med senaste Snapdragon-processorn från Qualcomm med upp till hela 8 GB RAM. Det kan verka som overkill, framför allt om man sneglar på konkurrenterna och ser att de bara utrustar sina mobiler med 4 GB. Det extra minnet utnyttjas dock väl och innebär att OnePlus 5 utan problem jonglerar med åtskilliga appar samtidigt utan att man upplever någon form av slöhet.

Lätt modifierat Android
Precis som OnePlus 3T kör den nya mobilen en lätt modifierad version av Android, OxygenOS.
OnePlus 5 finns i grått och svart. Skillnaden är dock inte bara färgen, utan också mängden RAM och lagringsplats (som inte går att utöka). Den grå versionen får nöja sig med 6 GB RAM och 64 GB minne, medan den svarta har 8 GB RAM och 128 GB minne.

OnePlus 5 går att köpa från och med 27 juni:
64 GB: 499 euro
128 GB: 539 euro

Mikael Hansen
(f. 1982): Frilansjournalist på L&B Home. Mikael började som teknikjournalist på Gamereactor 2006. Därifrån gick han vidare till GEAR magazine, där han också fick stor erfarenhet av att stå framför kameran. En magisterexamen senare återvände han som journalist på Ljud & Bild och senare som redaktör för TechRadar. Mikael skriver om allt från datorer och mobiltelefoner till smart home, ljud och gaming.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen