Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nu kan man äntligen ha bankernas ID-kort i mobilen

Nu har bankerna äntligen sett till att vi kan använda Bank-ID för att identifiera oss även i den fysiska världen.

Av / 2023-06-19 - 18:09
Nu kan man äntligen ha bankernas ID-kort i mobilen

Visst är det praktiskt att kunna blippa med mobilen för att betala i stället för att behöva ha med sig ett fysiskt kreditkort. Men så länge vi måste ha med oss ett ID-kort så är det svårt att lämna plånboken hemma.

Men från och med idag kan vi aktivera ett ID-kort i den vanliga Bank-ID-appen. För att aktivera det måste du ha ett pass eller ett nationellt ID-kort, vilket säkerställer att uppgifterna på ID-kortet är korrekta.

När vi läste om nyheten såg vi framför oss att vi nu skulle kunna legitimera oss på banken eller Systembolaget. Men trots de pålitliga företagen bakom det, och den beprövade tekniken i appen, verkar det inte alls vara så.

Det är bara att gå in i Bank-ID-appen (Skärmbild: L&B)

 

De enda som verkar ha nappat direkt är Postnord och DHL som inom kort kommer acceptera ID-appen. Finansiell ID-Teknik, som ligger bakom Bank-ID, säger istället försiktigt att man ska kunna använda appen för att köpa varor med åldersgräns, hämta paket och identifiera sig för kundklubbar. Knappast den kioskvältare vi hade hoppats på!

På sikt hoppas vi att man kan lämna id-handlingarna hemma, säger Petter Dahl som är e-legitimationsexpert på Finansiell ID-Teknik.

En konkurrent som har varit i gång längre är Freja eID, som både har en enklare variant där man fotar av sitt ID-kort, samt en mer avancerad variant där man numera kan skanna passet på samma sätt som med BankID. Deras ID-kort accepteras exempelvis av Postnord, DB Schenker och DHL, samt flera apotek, och utlämningsställen som 7-Eleven och Pressbyrån.

IMG_5936 IMG_5937 IMG_5938 IMG_5939 IMG_5941 IMG_5942
<
>
Så skapar du ett digitalt ID-kort (Skärmbild: L&B)

För att aktivera ID-kortet i appen använder man först kameran för att läsa av raderna med sina personuppgifter på passet eller det nationella ID-kortet. Därefter håller man mobilen mot ID-handlingen för att tanka över sitt foto och andra personuppgifter från det chip som numera är inbyggt i dem. Klart! Det tog oss två minuter.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Budgetmobil och billig smartklocka från CMF by Nothing

Google säger adjö till Samsung-chip

Galaxy Unpacked: Så dyr blir Samsung Galaxy Ring

Galaxy Unpacked: Ny läcka avslöjar allt!

Rekordförsäljning av kommande iPhone tack vare Apple Intelligence?

Galaxy Unpacked: Enorm Samsung Galaxy Watch-läcka

Nästa Google Pixel kommer den 13 augusti

Rulla till toppen