Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nu kan du ladda mobilen på minuter

Quick Charge 5 lovar att ladda ett typiskt mobilbatteri till 50 % på bara fem minuter.

Av / 2020-08-04 - 12:37
Nu kan du ladda mobilen på minuter

Är du rädd att telefonen kommer att ge upp mitt på dagen eftersom batteriet tar slut? Då kanske du lider av Low Battery Anxiety eller Nomophobia (rädslan för att vara utan mobil). Den rädslan kan i framtiden reduceras till ett obehagligt minne. Åtminstone om Qualcomms Quick Charge 5 blir utbrett.

Qualcomm har meddelat att den senaste versionen av deras Quick Charge-laddningsteknik kommer att kunna ladda mobilbatteriet till halv kapacitet på bara fem minuter. En full laddning av en typisk mobil bör ta 15 minuter. Med Quick Charge 5 kan mobilen laddas med en effekt på upp till 100 watt (det är 10 gånger mer än Quick Charge 4). Och ändå, enligt Qualcomm, ska de ha lyckats undvika uppvärmning av batteriet (10 grader svalare än Quick Charge 4).

Men eftersom detta är en ny standard, och endast en chip-tillverkars bud på en ny standard, kan den blixtsnabba laddningstiden bara gälla för din nästa telefon. Och bara om mobiltillverkaren väljer att stödja Quick Charge 5 vid den tidpunkten. Eftersom Qualcomm samtidigt äger den mest använda processorplattformen, Snapdragon, och har stöd för Quck Charge i den, blir det enkelt för mobiltillverkare att stödja snabbladdningen.

Standarder är dock något det är gott om i den mobila världen. Android smartmobiler stöder redan USB-PD (USB Power Delivery), och även i denna standard finns det faktiskt inbyggd laddning med upp till 100 W. Men det är ovanligt att se så höga laddningseffekter på något annat än bärbara datorer.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

Polestarmobilen på gång

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen