Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nothing phone (1) lanserad till oväntat lågt pris

Har måttliga specifikationer, men helt nytt och innovativt gränssnitt.

Av / 2022-07-13 - 11:25
Nothing phone (1) lanserad till oväntat lågt pris

Vi har skrivit sida upp och sida ner om den kommande mobilen Nothing phone (1) från företaget Nothing, som fram till idag bara lanserat en enda produkt, nämligen de transparenta öronsnäckorna Nothing Ear (1). Det fanns en anledning till att en ännu inte lanserad mobil från ett nytt teknikföretag fick så mycket uppmärksamhet, och den anledningen heter Carl Pei.

Svensk-kinesiska Carl Pei var på sin tid nämligen medgrundare av OnePlus, som sedan starten i slutet av 2013 har blivit ett av svenskarnas mest föredragna mobilmärken. Pei lämnade dock OnePlus 2020, i samband med att företaget inledde ett närmare samarbete med Oppo, en annan kinesisk mobiltillverkare som är bland världens största.

CarlPei nothingphone1 launch
Carl Pei presenterar Nothing phone (1) i samband med gårdagens lansering. (Foto: Peter Gotschalk)

I stället grundade Carl Pei teknikföretaget Nothing med det uttalade målet att utmana marknaden och återställa entusiasmen för teknikprodukter. På en marknad som verkligen har blivit lite tråkig är det en ädel avsikt som åtminstone förtjänar vår uppmärksamhet.

Nu har Nothing phone (1) officiellt lanserats. Och även om vi lämnar det upp till den enskilda läsaren om den nya mobilen kan återställa hens entusiasm, är det åtminstone sant att Nothing försökt vara innovativa med sin nya smartphone.

nothingphone1 glyph
Carl Pei presenterar nya Glyph Interface som består av 900 LED-lampor på baksidan av mobilen. (Foto: Peter Gotschalk)

Det gäller först och främst det nya användargränssnittet. Det består dels av Nothing OS, företagets eget gränssnitt för Android 12, dels av det så kallade Glyph Interface.

Baksidan av Nothing phone (1) är nämligen genomskinlig, och bakom det skyddande Gorilla Glass 5 hittar du 900 små LED-lampor som kan tändas i en myriad av kombinationer och mönster.

Till exempel en stapel längst ner på baksidan visar aktuell batteristatus medan mobilen laddas. Om du tar bilder i svagt ljus kan alla LED-lampor lysa samtidigt med full ljusstyrka för att belysa motivet, vilket ger ännu mer belysning än att använda blixt.

Anmärkningsvärt nog kommer mobilen också med tio ringsignaler som synkroniseras med LED-lamporna på baksidan så att ljuset matchar ljudet. Eftersom dessa ringsignaler också kan tilldelas vissa kontakter är det möjligt att se vem som ringer utan att titta på skärmen, även om mobilen är satt på ljudlös.

Skärmen i sig är också skyddad av Gorilla Glass 5, medan ramen är tillverkad av återvunnet aluminium.

nothingphone1 nothingos
Utöver en helt ren Android 12 får användarna njuta av Nothing OS, som inte bara är ett karakteristiskt utformat användargränssnitt utan också erbjuder förbättrad integration med andra elektronikprodukter. Carl Pei nämnde vid lanseringen bland annat möjligheten att slå på luftkonditioneringen i sin Tesla från sin Nothing phone (1) som ett exempel på integration med produkter från tredjepartstillverkare. Han lovade massor av ytterligare integration över tid. (Foto: Peter Gotschalk)

Skärmen är tillverkad av flexibel OLED, även om den är platt. Enligt Carl Pei är det för att kunna göra skärmen och ramen helt symmetrisk, så det finns ett lika stort avstånd till mobilens kant hela vägen runt skärmen.

Skärmen mäter 6,55″ och levereras med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och FHD+ upplösning (2400 x 1080 pixlar).

Under skärmen sitter en Snapdragon 778G+-processor, som enligt Carl Pei har valts för att ge användarna bästa möjliga balans mellan prestanda och batteritid.  Batteriet i sig är 4 500 mAh. Den kan laddas med upp till 33 W, men stöder också upp till 15 W trådlös laddning.

I stället för att utrusta telefonen med tre eller fyra mediokra kameror har Nothing valt att satsa på två rejäla sensorer, respektive. en 50 Mp vidvinkel från Sony och en 50 Mp 114° ultravidvinkel från Samsung.

Nothing phone (1) finns att köpa från 21 juli. Antingen via Nothings egen hemsida eller Telenor.

nothingphone1 skaerm
Oled-skärmen på 6,55 tum stöder även HDR10+. (Foto: Peter Gotschalk)

Vi har ännu inte de svenska priserna, men den minsta versionen av Nothing phone (1) med 8 GB RAM och 128 GB inbyggt lagringsutrymme kostar 399 USD på den internationella marknaden. Det motsvarar drygt 4 200 danska kronor, vilket är betydligt billigare än vi förväntat oss.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Apple i shitstorm: Ber nu om ursäkt för brutal reklam

Nokia 3210 är tillbaka!

Smartare och starkare – samma kamera

iPad Pro får två OLED-paneler

Nya iPad Air finns i två storlekar

Nothings designtävling avgjord

Försov du dig i morse? Apple medger att det var deras fel!

Ta en paus från nätet med Nokias nya dumma mobiler

Här är HMD:s egna mobiler

OnePlus på väg med nya produkter

Tracker för Google Find My-nätverket

Heineken lanserar trist mobil

Rulla till toppen