Nokia-klassiker återvänder

Finska HMD Global, som tillverkar mobiltelefoner under Nokia-märket, förnyar ytterligare två legendariska modeller.
Annons
Annons
forfatter

Det är trendigt att vara retro. Det vet varje hipster med knävelborrar och en vintage Transcriptor Saturn-grammofon i vardagsrummet. Och för den perfekta retro-looken behöver man givetvis en mobiltelefon som ser ut som något från tiden före iPhone såg dagens ljus, men som fortfarande har snabbt mobilt internet och de viktigaste smart-funktionerna.

Det är här Nokia 6300 4G och Nokia 8000 4G kommer in i bilden. Enligt tyska Winfuture.de är HMD Global nämligen på gång med två nya retro-telefoner med 4G och lite smartfunktioner. De två telefonerna har skymtats på Telias danska webbplats i en översikt över mobiler som stöder samtal via Wi-Fi.

Skärmdump från Telia.dk. (Foto: nokiamob.net)

Telia har numera tagit bort de kommande modellerna från översikten, men skärmdumpen visar var på webbplatsen de två mobilerna fanns för en kort tid sedan.

Läs också
Här är smartklockan Nokia aldrig släppte Moonraker var kodnamnet på Nokias smartklocka, men projektet ställdes in av Microsoft när de köpte den finska mobiltillverkaren.

Mobiler från 90- och 00-talet

Den ursprungliga Nokia 6300 såldes 2007 och kostade 3 000 kronor, vilket placerade den i den halvdyra änden på den tiden. Den hade en 2-tums skärm och en 2 Mp-kamera.

 

Annons
Nokia 6300 från 2007. (Foto: Nokia)

Nokia 8000-serien hade flera modeller, varav den första såg dagens ljus redan på 90-talet. Här handlade det om snyggt designade lyxmobiler gjorda i material som rostfritt stål och aluminium. Den sista modellen i serien, Nokia 8600, hade färgskärm och kom 2007. Gemensamt för många modeller i 8000-serien var att de hade en ikonisk skjut-design med där knapparna satt gömda under skärmen.

 

Nokia 8800 från 2008. (Foto: Nokia)

Den här designen har HMD Global redan väckt till liv igen med Nokia 8110 4G, som företaget lanserade 2018 i samband med Mobile World Congress. Den hade dock inte samma lyxdesign som de tidigare produkterna i 8000-serien. Därför är det en bra gissning att kommande Nokia 8000 4G kommer att vara lyxigare och därför kosta mer än de 700 kronor som man i dagsläget får betala för Nokia 8110 4G.

Redan 2017 lanserade företaget sin första retro-mobil i form av Nokia 3310. Och om Nokia 6300 4G och Nokia 8000 4G lanseras officiellt under de kommande veckorna, vilket vi utgår från, utökar de alltså ett redan befintligt sortiment av retro-mobiler från HMD Global, där även Nokia 5310 och Nokia 2720 Flip finns.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.
Annons
Annons

Läs också

Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.
Läsplatta för färgglada illustrationer.
Motorola Moto G30 har 64 Mp-kamera och 90 Hz-skärm.
Galaxy A52 och Galaxy A72 får 90 Hz och skärmen på Galaxy A52 5G kommer upp i hela 120 Hz.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.