Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

När får din mobil Lollipop?

Google har just lanserat en ny Android-version, men kommer den till din gamla smartmobil? Här finns svaret.

Av / 2014-10-21 - 11:23
När får din mobil Lollipop?

Google har just presenterat en helt ny version av sitt mobila operativsystem Android. Det handlar om version 5.0 – även kallad Lollipop – av världens mest utbredda operativsystem i smartmobiler och surfplattor, före både Apples iOS och Windows Phone från Microsoft.

I samband med lanseringen presenterade Google två nya produkter, som snart ska börja säljas och som levereras med senaste Android-versionen: telefonen Nexus 6 gjord av Motorola och surfplattan Nexus 9 gjord av HTC. Dessa båda enheter blir alltså de första som kör Lollipop.

Men hur blir det med din nuvarande mobil och surfplatta? Kommer den att kunna uppdateras till Android 5.0? Och i så fall när?

Svaret är att det beror helt på vilken modell du har. Och på hur snabba de olika tillverkarna är på att anpassa det nya operativsystemet till just deras enheter. Android 5.0 släpps nämligen till tillverkarna samtidigt som det släpps till kunderna, och sedan tar själva anpassningen av naturliga skäl lite tid.

Nexus
Har du redan en Nexus 4 eller en Nexus 5 från LG, en Nexus 7 från ASUS eller en Nexus 10 från Samsung så kan du räkna med att kunna uppdatera till Lollipop i början av november, när de nya Nexus-produkterna släpps.

HTC
Den taiwanesiska mobiltillverkaren har lovat vara klar med en uppdatering till HTC One M8 och One M7 inom 90 dagar efter de fått tillgång till Lollipop. Om de håller sitt löfte bör du kunna räkna med en uppdatering före februari. Andra HTC One-enheter och vissa andra modeller kommer att uppdateras löpande, enligt HTC.

Samsung
Ännu så länge har Samsung inte uttalat sig angående uppdateringar till Android 5.0. Vi på redaktionen utgår från att nya produkter som Galaxy S5Galaxy Note 4Galaxy S4 och Galaxy Note 3 kommer att uppdateras, men den sydkoreanska elektronikjätten är inte kända för att vara snabba när det gäller uppdateringar.

LG
Den andra stora sydkoreanen har bara meddelat att de befinner sig på ”planeringsstadiet”, men undrar just om inte deras flaggskepp LG G3 kommer att uppdateras någon gång efter nyår?

Sony 
Sony har meddelat att de första modellerna ska uppdateras i början av nästa år. Vi gissar på att det åtminstone gäller de nya Xperia-produkterna (Xperia Z3Xperia Z3 Compact och Xperia Z3 Tablet Compact) samt eventuellt Xperia Z2 och Xperia Z1 Compact.

Huawei
Den kinesiska mobiltillverkaren har ännu inte någon överblick över när de är färdiga med en uppdatering, inte heller vilka modeller som ska uppdateras.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Budgetmobil och billig smartklocka från CMF by Nothing

Google säger adjö till Samsung-chip

Galaxy Unpacked: Så dyr blir Samsung Galaxy Ring

Galaxy Unpacked: Ny läcka avslöjar allt!

Rekordförsäljning av kommande iPhone tack vare Apple Intelligence?

Galaxy Unpacked: Enorm Samsung Galaxy Watch-läcka

Rulla till toppen