Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

iPhone hårdtestad

Om man söker efter ”iPhone” på Google får man fler än 220 miljoner träffar. Söker man på ”mobile phone” får man bara 160 miljoner.

Av / 2008-08-15 - 17:10
iPhone hårdtestad

Den långt mer ingående, fullständiga versionen, av testet går att läsa gratis på Bild & Ljud Hemmas webbsida här.

En stor del av anledningen till iPhones enorma popularitet är att alla förstår varför den är snudd på genial efter att ha lekt med den i ett par minuter. Den är helt enkelt inte som andra mobiler, och det verkar som om användarna älskar den för det. Apple-chefen Steve Jobs sade rakt ut vid lanseringen av den första iPhone 2007 att problemet med andra mobiler är att de var ”trasiga” från början.
Tryckkänslig skärm
iPhone 3G har en 3,2-tums LCD-skärm som täcker nästan hela framsidan. Den har bara fyra vanliga knappar, en för volym upp/ned, en för viloläge och av/på och en för ljudlöst läge och vibrering, samt en hem-knapp på fronten som öppnar huvudmenyn.
Allt annat sköts av den tryckkänsliga skärmen: navigering mellan program, funktioner, musik, bilder, kontakter och mycket, mycket mer. Skärmen är definitivt den bästa och mest exakta pekskärm jag någonsin sett, och sättet man rullar, drar, zoomar och växlar mellan filer, bilder, program och innehåll i e-postklienten eller webbläsaren Safari på, lyfter användarupplevelsen till nya höjder för en mobil.
SMS men inte MMS
Att skriva SMS med en iPhone är något man måste vänja sig. Eftersom det inte finns några vanliga knappar måste man använda tangentbordet som dyker upp på skärmen. SMS-meddelandena dyker upp i ordningsföljd, med dina egna svar inflätade, så att man kan följa hela SMS-konversationerna i kronologisk ordning.
Vad man däremot inte kan göra är att klippa och klistra (copy/paste) eller vidarebefordra meddelanden. Man kan inte heller skicka MMS och det är nog något som många kommer att sakna. Bilder kan skickas via e-post, men fortfarande är det så att de allra flesta där ute både kan skicka och ta emot MMS, medan inte lika många har ställt in mobilen för att ladda ner e-post. Kanske tycker de att det är för krångligt.
GPS
Till skillnad från många andra mobiler med GPS som vi har testat, så fungerar faktiskt iPhones GPS-navigering fint. Den passar inte så bra till bilnavigering, för man får inga instruktioner av en dataröst, och den har ingen form av färddator som kan beräkna avstånd, tider och annat.
iPod och iTunes Store
Apples MP3-spelare har länge tillhört de bästa på marknaden och iPhone 3G:s iPod-integration gör den till den bästa MP3-mobilen där ute. Skälet är enkelt: här får man full integration av iPod Touch i en mobiltelefon, som ger användaren ett unikt överskådligt sätt att navigera bland musik, album, artister och spellistor.
Video- och ljudkvalitet
Bildkvaliteten är mycket hög för att vara en mobiltelefon. Den stora skärmen är faktiskt behaglig att titta på film på, och bortsett från lite dåligt med kontrast, färgstick och noll inställningsmöjligheter – ljusstyrka undantaget – måste vi medge att bildkvaliteten och skärmstorleken gör det lockande att alltid ha en film liggande på mobilen.
2 Mp-kamera
För somliga är det nog ett minus att Apple har valt en kamera med 2 megapixlar – och vad värre är: fullständigt utan vare sig autofokus eller zoom, och helt utan lampa eller blixt. Några grundläggande bildinställningar finns inte heller. Men trots detta är bildkvaliteten relativt bra och faktiskt bättre än vissa bilder vi sett från mobiler med både 3,2 och 5 megapixlar.
Slutsats
Ingen annan mobil kommer i närheten av iPhone 3G:s användarvänlighet. Den praktfulla, tryckkänsliga skärmen kräver lite tillvänjning när man använder tangentbordet, men annars är den snudd på helt perfekt.
Snudd på perfekt är också Apples integration av program och applikationer. Och saknar man något kan man leta på AppStore. Mobilens skalbara operativsystem förlänger livstiden på en iPhone eftersom den kan moderniseras och uppgraderas via iTunes programvaruuppdatering.
Som renodlad mobil stöter iPhone på hård konkurrens från andra mobiler som på vissa områden är bättre och mer avancerade – och avsaknaden av MMs är inget annat än ett stort minus. Det går inte heller att vidarebefordra SMS och telefonen stöder ingen form av trådlös synkronisering med en Mac.
Men sammanfattar man de positiva egenskaper så är iPhone 3G inte bara den mest lättanvända mobil vi skådat, den är också den enda mobil som har ett uns av framtid för sig. Medan andra tillverkare tycks ha fastnat i häftigare specifikationer för varje ny generation har Apple gått sin egen väg – och lyckats. Kanske ligger det något i vad Jobs sa, att alla andra telefoner är ”trasiga”.
iPhone 3G är kanske upphaussad, men den lever faktiskt upp till alla förväntningar.

Läs hela testet av iPhone 3G gratis på Bild & Ljud Hemmas webbsida här

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Budgetmobil och billig smartklocka från CMF by Nothing

Google säger adjö till Samsung-chip

Galaxy Unpacked: Så dyr blir Samsung Galaxy Ring

Galaxy Unpacked: Ny läcka avslöjar allt!

Rulla till toppen