Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

iPhone för 13 år sedan

2007 var vi på MacWorld i San Francisco och fick låna den första iPhone-modellen. Det här är vad vi tyckte om den.

Apples iPhone kan mycket väl leva upp till all hype. Vår testkörning av en prototyp på MacWorld var mycket lovande. Telefonen är något större än till exempel en SonyEricsson W950i, måtten är 115 x 61 x 11,6 mm. Vikten på 135 gram kan tyckas lite hög, men prototypen gav ett mycket solitt och pålitligt intryck.

De få (fem) knapparna som finns är gjorda av hårdplast och man känner tryckpunkten med fingret när man till exempel klickar sig tillbaka till huvudmenyn med knappen på framsidan. Den svarta delen av matt plast längst ner innehåller antennerna till, medan resten av telefonen är klädd i eloxerad aluminium.

Multikontakten i botten är samma som på iPod och iPod Nano, och bredvid kontakten finns en högtalare och en mikrofon. Skärmen på 3,5 tum har en upplösning på 480 x 320 pixlar och pekskärmen har ett yttre lager av härdad plast, som Apples Greg Joswiak hävdar är något av det mest reptåliga som finns. Och därför passar till bärbara enheter som mobiltelefoner.

Pekskärm

Det finns inga fogar, luckor, lock eller öppningar på iPhone, bortsett från en smal springa på toppen som täcks av en oansenlig lucka. Där ska SIM-kortet sitta.

Annons

Beröringskänsliga skärmar kan vara ett tveeggat svärd. Å ena sidan kan det vara bekvämt att navigera på en skärm, precis som på en PC eller Mac, men en beröringskänslig skärm kan också lätt bli frustrerande eftersom man kommer åt ”knappar” som man inte vill.

Om man vill skicka ett SMS kan det vara en pina att ständigt behöva rätta texten eftersom man ständigt skriver fel med skärmens virtuella knappar. Men inte på iPhone-skärmen. Även om vi försökte missa med vilje så verkade det som om mobiltelefonen struntade i feltryckningen.

SMS-knappandet fungerade felfritt, ordboken föreslår de mest sannolika ordet och gränssnittet är som i iChat på Mac OS X, där man kan se hela ordningsföljden av SMS från personen man skickar till.

Få misstag

Ska man skicka ett SMS eller knappa in ett telefonnummer så struntar iPhone i om man trycker fel, helt enkelt för att det verkar som om den vet att ett meddelande ska skrivas och då verkar det som om tangentbordet är känsligare än knapparna runt. Vi vet inte om så verkligen är fallet, men det känns så i alla fall.

Att navigera med fingrarna fungerar förvånansvärt bra och mycket bättre än vad vi är vana vid från beröringskänsliga skärmar. Man kan faktiskt dra runt webbsidor och bilder på skärmen, och dubbelknackning och zoomning i bilder och på webbplatser fungerade felfritt på prototypen vi fick leka med.

Annons

Man kan inte använda iPhone med handskar på, skärmen är beroende av hudkontakt för att kunna styra strömmen av input.

Musik och video

MP3-uppspelning och navigering i musiken görs med ett finger på skärmen. Vi hade inga hörlurar tillgängliga, men musikuppspelning fungerar minst lika bra som på en iPod. I iPhone är gränssnittet förbättrat och man kan naturligtvis navigera runt i innehållet med bara fingrarna. Flera åt gången om man vill, vilket underlättar inknappandet betydligt och gör mobilen snabb att använda och sköta.

I demofilmerna vi såg, bland annat Pirates of The Caribbean, var skärmupplösningen definitivt tillfredsställande. Färgbalansen var kanske lite för varm, men kontrasten och ljusstyrkan på den relativt skarpa skärmen gjorde det fullt möjligt att njuta av film på iPhone. Kameran på prototypen fungerade och bilderna vi tog inomhus såg ganska så bra ut på den stora skärmen, tyvärr vet vi inte så mycket mer om själva kamerafunktionen och inställningarna.

Prototyp

Flera av funktionerna var nämligen inte färdiga på prototypen vi hade. Analytiker och press på MacWorld i San Francisco verkade vara helt överens. De allra flesta av dem var mycket entusiastiska över iPhone och lyfte först och främst fram skärmens revolutionerande användarvänlighet.

Den synkroniseras med både PC och Mac, och Apple säger att dokumenthantering av exempelvis Word-dokument, PDF-filer och presentationer ska gå att visa på skärmen med hjälp av en framtida plugin från Apple.

Annons

Med iPod bevisade Apple 2001 att de kan återuppliva till och med en växande marknad, med iPhone 2007 tror vi att samma sak kommer att hända igen.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.