Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

iPhone blir ännu mer avancerad

På Apples utvecklarkonferens är det bara naturligt att operativsystemet till iPhone och iPad får en uppdatering.

Skrivet av / 2015-06-08 - 22:02
iPhone blir ännu mer avancerad

Den här gången är den nya versionen av iOS – nummer 9 – mer än bara en uppdatering.

Röst-assistenten Siri tycks ha fått en grundlig genomgång och blivit mer proaktiv, som Apple utrycker saken. I de länder som stöder Siri i iPhone kan användaren prata med mobilen och få svar på de mest otroliga frågor. Man kan fråga om vägen, hitta restauranger och mycket mer, och nu lägger Apple till fler funktioner.

iOS9 Siri

Användaren kan be Siri om hjälp med att hitta bilder och video och att ställa in påminnelser. Vi ska återkomma till Siri-funktionerna i en längre genomgång av iOS 9.

Det är inte bara Siri som är uppdaterad. Kopplar man i hörlurarna eller dockar mobilen i bilen så kan man få en föreslagen spellista eller ljudbok. En fiffig detalj är förslag på när man måste köra hem från ett möte man har lagt in i kalendern, för att undvika köer. En annan är förslag på appar som ska öppnas vid bestämda tider på dygnet. Till exempel när man går upp på morgonen och vill kolla vädret och få en trafikrapport.

iOS9 search

Sökfunktionen är också ny, med sökning i appar, sportevenemang och Netflix och mycket annat.

Man kan lägga till händelser i kalendrar och lägga till inbjudna utan att använda skärmtangentbordet, samt få förslag på kontakter, appar och platser man kan vara intresserad av.

Apples trådlösa betalsystem för mobiler, Apple Pay, blir tillgängligt i Storbritannien och fler butiker och kedjor tar numera emot betalning med Apple Pay. En ny och mindre, trådlös betalterminal ska också finnas till butikerna.
iOS9 Notes

Wallet
Apple Pay och Passbok, där man kan lagra boarding-kort och annat, samlas i en ny app som heter Wallet. Anteckningar blir globala i Mac, iPad och iPhone, så att man kan bocka av inköpslistan i mobilen även om man skrev upp allting på Macen innan man åkte till affären.

Kart-appen är också ny. Med visning av restauranger eller butiker som stöder Apple Pay, beskrivningar till kollektivtrafik för bättre planering, som heter Transit. I dagsläget är det inte alla städer som fungerar med Transit, i första vändan bara en rad storstäder som London, Berlin, New York – och 300 städer i Kina!

iOS9 News

News
En helt ny app är News. Som innehåller speciella versioner av artiklar man är mest intresserad av. Artiklar och tester kan innehålla videor, animationer och interaktivitet på samma sätt som digitala tidningar på surfplattor.

Rent allmänt iOS 9 blivit mer raffinerat, med bättre multitasking – vilket Android-användare har haft ett bra tag. Och snabbare inmatning med fler snabbkommandon på skärmen, samt mer eleganta växlingar av appar genom att svepa med fingrarna. Split View fungerar äntligen på iPad med iOS 9, där det går att ha två öppna appar bredvid varandra, så man kan minska ner en video och fortfarande titta på den under tiden man svarar på e-post.

iOS 9 Carplay
CarPlay
Apple har också gjort det möjligt att koppla in mobilen till bilen med hjälp av CarPlay-systemet (som finns hos många bilmärken) helt automatiskt. Utan att behöva ta upp mobilen ur fickan.

iOS 9 släpps till iPhone, iPad och iPod Touch i höst.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Så blir Samsung Galaxy S24

Apple Vision Pro försenad

OnePlus 12 lanseringsdatum avslöjat?

Säkerhetsnivå: Nothing

Apple ger efter om SMS

Smidigare Apple-reseladdare

iMessage på Android

Är Humane AI Pin ett steg mot en framtid utan skärmar?

App Store-monopolet upphör

Iphone-attack utan försvar

Samsung satsar på AI

Batteritörstiga Apple-klockor

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen