Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

iPhone 7 är här

Och den är ungefär vad alla rykten hade utlovat!

Precis som förväntat lanserades nya iPhone i den nu 10 år långa raden Apple-mobiler i San Francisco idag. Och den heter mycket riktigt iPhone 7. Och precis som 6 och 6s finns den i två versioner: en normal och en ”förstorad” Plus-version med fler funktioner.

Det har florerat många rykten om vad den nya modellen skulle innehålla. Och nästan alla rykten visade sig vara sanna. Faktiskt alla utom det som påstod att designen skulle vara oförändrad.

(Foto: Apple)

Foto: Apple

7:an har förbättrats på inte färre än tio områden:

Designen har stramats upp, antennen är bättre dold och förutom de välbekanta Silver, Gold och Rose Gold så finns det två nya färger på paletten: Jet Black (svart högglans) och den nya svarta som Apple har valt att kalla ”Black”.

Annons

Hem-knappen har blivit ett tryckkänsligt fält, vilket utökar antalet möjliga funktioner med den enda knappen.

Telefonen är nu vatten- och dammtät enligt IP67-standarden. Så nu tål den ett dopp.

Den stora nyheten är dock kameran. Ny 12 Mp-kamera med optisk bildstabilisering, bländare f1,8, optik med sex element, 60 % snabbare sensor och LED-blixt med 4-element. En så kallad Flicker-sensor korrigerar för flimrandet från artificiellt ljus. Och slutligen har kameran en bildprocessor klarar av 180 miljarder operationer på 25 millisekunder.

Frontkameran har 7 Mp.

iPhone 7 Plus har dubbel optik och kan göra bakgrunden oskarp. Foto: Apple

Annons

Storebror iPhone 7 Plus har samma 28-mm kamera som vanliga iPhone 7, men dessutom ett teleobjektiv med 2x zoom. Det betyder dels att man kan komma närmare motivet utan att ta till digital zoom och dels att telefonen kan göra en del ”trolleritrick”. Med hjälp av de två kamerorna och en förbättrad foto-app går det att göra en suddig bakgrund på samma sätt som med dyra, professionella teleobjektiv. Detta görs genom att urskilja motivet i förgrunden från bakgrunden och sedan göra bakgrunden oskarp. Den här funktionen är inte klar vid lanseringen av iOS 10, som sker 13 september, utan kommer längre fram i år.

Skärmen, som kallas Retina HD Display, är 25 procent klarare än i föregångaren, med större färgrymd och 3D Touch. Precis som förväntat.

Även ljudet är uppgraderat. Det finns – äntligen – två högtalare så att man kan lyssna i stereo. Ljudstyrkan har också fått en boost.

Och så var ryktena om hörlursuttagets död helt sanna. iPhone 7 har Lightning-kontakt, inget annat. Det ligger dock en Lightning-till-minijack-adapter (3,5 mm) i kartongen, vilket känns som en udda kompromiss. De medföljande EarPods-lurarna är numera en Lightning-version.

AirPods är Apples nya trådlösa in-ear-hörlurar som kan användas tillsammans eller en och en. Foto: Jonas Ekelund, Ljud & Bild

Annons

Det pratades också mycket om trådlöst ljud. AirPods är namnet på ett par trådlösa öronproppar. Eftersom det inte finns någon kabel mellan dem så kan de användas en och en. Batteritiden är 5 timmar vardera, eller 24 timmar i standby. Transportlådan innehåller dock ett batteri för laddning på språng, vilket ökar livslängden till 24 timmar.

Även Apple-ägda Beats Audio släpper nya trådlösa hörlurar som bygger på samma teknik som AirPods.

Själva tjänsten Apple Pay har inte förbättrats, men rullas ut i ännu fler länder, inklusive Japan. Betalning med Apple Pay utgör nu 90 % av alla kontaktlösa betalningar i USA.

Sist, men inte minst, är iPhone 7 naturligtvis snabbare än sin föregångare. A10-processor sägs vara 40 procent snabbare än A9 – och dubbelt så snabb som A8.

Trots den extra kraften är batteritiden förbättrad, fast inte lika mycket. iPhone 7 orkar hålla igång ungefär två timmar längre än iPhone 6s.

Annons

Och så kommer vi till den stora frågan: När och hur mycket?

Försäljningen börjar nu på fredag, 9:e september. Och leveranserna redan 16:e september.

iPhone 7 kostar 7 500 kronor för 32 GB-versionen och 7 Plus börjar på 8 800 kronor (också 32 GB). Båda finns för övrigt även med både 128 GB och 256 GB.

iPhone 6s och 6s Plus kommer att fortsätta säljas parallellt med iPhone 7 (från 6 400 respektive 7 500 kronor).

6s Plus kommer att fortsätta säljas parallellt med iPhone 7.

Annons

Apple passade också på att berätta att de sålt en MILJARD iPhone-mobiler. Och fler lär det bli när nummer 7 släpps…

Ljud & Bilds Jonas Ekelund finns på plats i San Francisco och vi återkommer med de första intrycken så fort vi fått tag i ett provexemplar.

forfatter
Skrevet av

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Redaktionen rekommenderar

Läs också

Och den är ungefär vad alla rykten hade utlovat!

Och den är ungefär vad alla rykten hade utlovat!

Och den är ungefär vad alla rykten hade utlovat!

Vi recenserar bra och lätt sommarunderhållning som du kan streama en regnig sommarkväll.

Och den är ungefär vad alla rykten hade utlovat!

Och den är ungefär vad alla rykten hade utlovat!

Och den är ungefär vad alla rykten hade utlovat!

Och den är ungefär vad alla rykten hade utlovat!

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.