Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

iPhone 6 i verkligheten

Vi har klämt och känt på Apples nya större smartmobiler

Av / 2014-09-10 - 12:18
iPhone 6 i verkligheten

iphone 6 fronts
iPhone 6, iPhone 6 Plus och iPhone 5S sida vid sida

Lika stor överraskning som iWatch var, lika förväntad var iPhone. I månader har det läckt specifikationer och smygtagna bilder. Så det är svårt att känna sig lika upprymd över vad vi faktiskt fick se i verkligheten idag.

iphones side by side
…och baksidan där man ser större skillnad. Annat än på storleken.

Den känns faktiskt bättre i handen än den tidigare iPhone 5S som hade lite vassa kanter. De nya modellerna är rundade och mycket trevligare att hålla i. Det är också imponerande att de har lyckats göra de nya modellerna betydligt tunnare än tidigare. Naturligtvis är kvalitetskänslan lika bra som tidigare och där är det ingen som slår Apple.

 

iphone 6 thin
Inte så lite tunnare än iPhone 5S

Apple har tidigare, när de fått kritik för den ”lilla” 4-tums skärmen, sagt att det beror på att man inte kan sköta en större mobil med en hand. Lösningen är så enkel som att dubbelklicka på hemknappen så flyttar sig den övre skärmhalvan till den nedre, och vips kan man nå den delen av skärmen med tummen. Den nya placeringen av knapparna gör också att det inte är lika bökigt som hos vissa konkurrenter.

iphone 6 buttons

Den större och mer högupplösta skärmen skalar upp äldre appar på ett förvånansvärt bra sätt. De känns inte grovkorniga eller suddiga som man hade kunnat vara rädd för. Och med appar anpassade till skärmen så utnyttjar dem den bättre genom att lägga till mer innehåll. Precis som med iPad-versionen av vissa appar där man exempelvis kan se sin inkorg i mejlen samtidigt som man läser ett mejl på resten av skärmen. Det gör mobilerna mer användbara och mer än ”bara mer pixlar”.

iphone 6 camera

Den nya snabbare autofokusen fungerade mycket bra i vårt snabbtest på plats. En panorering över lokalen flyttade blixtsnabbt fokus från objekt i förgrunden till objekt i bakgrunden. Det är lite av en besvikelse att den mindre modellen bara har digital bildstabilisering. Men vi är desto gladare över att 6 Plus fått en riktig optisk bildstabilisering. Tyvärr sticker linsen numera ut något från baksidan, så ett skal är nästan ett måste om man inte ska skada den.

iphone 6 back

Sammantaget måste sägas att det är lite blandade känslor. Det ska bli skönt med en större skärm där man kan få plats med mer innehåll och få läsligare text. Och, åtminstone i Plus-modellen, att få en snabbare kamera som kan ta skarpare bilder. Men i övrigt känns det tyvärr lite… jaha. Alla parametrar har skruvats upp ett till snäpp. Så den är lite snabbare och tunnare och har snabbare uppkoppling. Men om man inte har tyckt att det varit ett problem förut så är det ingen anledning att bli upphetsad över iPhone 6.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

HMD Skyline oväntat cool mobil

Youtube hittar låten du nynnar på

Nästa Sony-mobil kan sakna viktig kamerafunktion

OnePlus redo för en kall sommar med heta produkter

Läcka om Google Pixel 9

Slut på ensamrätt för Apple Pay

Flytta fotona från Google till iCloud

Apple Vision Pro-försäljningen i USA är praktiskt taget "död"

Äntligen hastighet i Google Maps

Samsung gör nya och bättre vikbara med AI

Nya smartklockor från Samsung med fokus på hälsa och friluftsliv

Galaxy Ring kommer inte till Sverige just nu

Rulla till toppen